Blok bevestigt in Kamerbrief: opbrengst koopwoning telt niet mee als inkomen bij toewijzing sociale huurwoning (passend toewijzen)

Geplaatst op 26 september 2016
Geschreven door
Categorie Algemeen

Een kandidate voor een sociale huurwoning kreeg van de woningbouwvereniging in haar woonplaats te horen dat zij niet in aanmerking kwam voor het betreffende appartement omdat haar inkomen daarvoor te laag is. Zelf was ze mening dat ze de huur van het appartement wel degelijk zou kunnen betalen met de opbrengst van haar koopwoning, maar daar gaat de woningcorporatie niet mee akkoord.

“Zowel de staatssteuntoets als de passendheidstoets kennen geen toetsing op de hoogte van het vermogen”, schrijft minister Blok. “Wel telt het inkomen uit sparen en beleggen mee, als onderdeel van het verzamelinkomen. Bij de keuze om geen vermogenstoets te verbinden aan de passendheidsnorm speelt ook een rol dat het voor de woningcorporatie lastig is de hoogte van het vermogen op het moment van woningtoewijzing vast te stellen.”

Vernieuwde Praktijktraining inkomensregistratie: Loonstroken en bijzondere situaties

Heeft u als corporatie (-medewerker) vragen over inkomensregistratie en passend toewijzen, dan helpt Finance Ideas Academy u daar graag bij. Op basis van onze ervaringen is de praktijktraining vernieuwd. In de training wordt dieper ingegaan op het registreren van actuele inkomensgegevens, en oefenen de deelnemers tijdens deze uitgebreide praktijktraining met casus in het lezen en verwerken van loonstroken.

Een incompany opleiding gericht op uw situatie en met eigen praktijkcasus is uiteraard mogelijk. Vraag hier een vrijblijvend voorstel aan voor een sessie aan huis.

Auteur

  • Koen Velner
    Koen Velner Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

Heeft u scheidingsvoorstel 2.0 al gereed?Passend toewijzen: one size fits all?