Wie wil jij op taalcursus sturen?

Geplaatst op 28 september 2020
Geschreven door
Categorie Algemeen

De laatste loodjes wegen het zwaarst, luidt de uitdrukking. Geldt dat ook voor de samenwerking met de collega’s als het gaat om het opstellen van de meerjarenbegroting? Vaak wel is de ervaring, maar kan dat ook anders en wat is daar voor nodig?

Wat bepaalt of de jaarlijkse cyclus van het opstellen van de meerjarenbegroting als een succes kan worden gezien? Wat ging er goed en wat kan er beter volgend jaar? Hoe fijn zou het zijn als jij als financial beter kunt sparren met de collega’s van Wonen, Vastgoed en/of Beleid. Is dat bij investeringsbeoordelingen of het vaststellen van het huurbeleid wellicht ook niet een beetje het geval? Wel eens overwogen een collega op taalcursus te sturen, zodat hij of zij de financiële basis kan vergroten en jij daarmee een betere sparringpartner krijgt? Ofwel, wie wil jij op taalcursus Leergang CorporatieFinanciën sturen?

Tip: Lees het interview met Gwen Wulfers, Manager Wonen & Vastgoed bij Onze Woning in Rotterdam

Ben jij een held met je geld?

“Je kunt een euro maar één keer uitgeven, dus bedenk goed waar je hem aan besteedt”, aldus Koningin Maxima bij de opening van Week van het geld vorig jaar. De Week van het geld had als slogan: Ben jij een held met je geld? Een leuke vraag voor een collega bij de afdeling Wonen, Vastgoed of Beleid. Een te makkelijke reactie is natuurlijk ‘daar ben ik niet van’. Dat zien we in de praktijk gelukkig nog nauwelijks. Maximaal volkshuisvestelijk presteren kan niet zonder goed samen te werken. En goed samenwerken vereist weer dat je elkaar wilt en kunt begrijpen en dus voldoende elkaars taal spreekt om te kunnen sparren en het maximale volkshuisvestelijke rendement uit iedere euro te halen.

Financiële ratio’s uitdaging

Er gebeurt veel als het de financiële positie van corporaties betreft. De miljarden van de IBW galmen nog na en toch laat het rapport Opgaven en Middelen zien dat we blijkbaar de rand van de afgrond naderen. Welke rol spelen de financiële ratio’s daarbij en de aanpassingen van normen en waarde begrippen? Voor financials is het vaak al uitdagend, maar voor je collega’s van Wonen, Vastgoed en Beleid nog veel meer. Inzicht in waarde begrippen en de relatie met huurbeleid en onderhoud, renovatie en nieuwbouw is cruciaal op management niveau. Beschikt iedereen over voldoende basiskennis corporatie financiën?

In vijf stappen een financiële basis

Hoe bepalen keuzes bij het huurbeleid en /of een corona huurkorting en/of een vertraagde huurstijging de financiële positie? Of wat doen de oplopende stichtingskosten met rendementen, kasstromen en het beschikbare vermogen? Hoe komt het dat we de rendementsnorm van onze investering (veelal) niet halen? Is dat erg? En wat kun je daar, ieder vanuit zijn eigen rol, aan doen?

Deze en veel meer onderwerpen komen aan de orde in de Leergang CorporatieFinanciën. In een periode van twee maanden wordt in vijf middagen een financiële basis gelegd die zorgt voor een helikopterview op de financiën van corporaties en de relatie en verbinding tussen beleidskeuzes en de financiële posities? Inmiddels heeft de Leergang al bijna 200 alumni!

Hoe en wanneer volgt u de Leergang CorporatieFinanciën

De leergang is opgebouwd uit vijf sessies van elk één dagdeel, telkens met tussenpozen van twee weken. Klik hier om te zien wanneer de eerstvolgende leergang start.

Wilt u meer weten over de inhoud van deze training, neem dan contact op met Jeroen Dungelmann. De training kan ook in company worden gegeven en in combinatie met andere corporaties binnen uw regio worden georganiseerd. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Auteur

  • Jeroen Dungelmann
    Jeroen Dungelmann Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

uitglijders bij inkomensregistratie3x nieuws over inkomensregistratie en passend toewijzen