“Gebruik vooral je gezonde verstand”

Geplaatst op 31 mei 2024
Geschreven door
Categorie Algemeen

Marieke ZwijnenbergMarieke Zwijnenberg van Welbions wilde beter beslagen ten ijs komen in haar werk als teamcoach Staf. Ze volgde de leergang Corporatiefinanciën. “De belangrijkste les? Gebruik je boerenverstand bij iedere financiële beslissing.”

Woningcorporatie Welbions heeft ongeveer 14.500 woningen in beheer in Overijssel, voornamelijk in de regio Hengelo. Binnen de corporatie is Marieke teamcoach Staf, die bestaat uit HRM, Communicatie en Beleid. “In mijn hoedanigheid als teamcoach maak ik deel uit van het MT. Daar heb ik veel te maken met financiële zaken zoals een meerjarenbegroting en een jaarrekening. Ik wil mijn werk graag zo goed mogelijk doen dus het leek mij een goede keuze om een training te volgen om ook het financiële deel van mijn werk goed onder de knie te krijgen.”

Moet je echt alles weten over de jaarrekening om je werk goed te doen?

“Nee niet echt, daarvoor heb ik prima financieel onderlegde collega’s. Ik wil voor mezelf in elk geval het gevoel hebben dat ik de materie waarover gepraat wordt, beheers. Het is prima dat ik nu weet hoe het allemaal werkt met ratio’s en berekeningen, maar het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat je toch vooral moet uitzoomen en je boerenverstand gebruiken voordat er een beslissing genomen wordt. Bedenk eerst wat een beslissing gaat betekenen. Kijk naar de vraag achter de vraag. Daarvoor hoef je niet financieel onderlegd te zijn maar moet je gewoon logisch gaan nadenken.”

Wat sprong er voor jou echt uit in de training?

“Ik vond qua opzet wel mooi dat de leergang bestond uit een aantal dagdelen in de regio. We waren met een klein groepje van twaalf mensen uit de regio waarbij iedereen bij elkaar in de keuken kon kijken. Zo zagen we bij elkaar hoe we bepaalde vraagstukken en onderwerpen aanpakten en hoe er naar een investeringsvoorstel werd gekeken. Dat was leuk en leerzaam om mee te maken, zo kom je zelf ook op nieuwe invalshoeken uit.” Verder vond Marieke de presentatie van de leerstof aantrekkelijk. “Er was duidelijk een koppeling met de actualiteit. We kregen de opdracht ook om iedere keer dat we bij elkaar kwamen een aantal nieuwsberichten te verzamelen waarin corporatiefinanciën een rol speelden. Zo kwam ik erachter dat geld eigenlijk de basis is voor heel veel zaken binnen de corporatie.”

Wat kun jij met de kennis die je hebt opgedaan?

“Ik heb ter afsluiting een flip-over gemaakt met zaken die ik heb geleerd. Het belangrijkste is toch de les van Jeroen dat je altijd twee mogelijkheden hebt bij een beslissing en dat je scenario’s onder elkaar moet zetten. Denk na, stel vragen. De training is niet zozeer bedoeld om te leren rekenen met ratio’s et cetera. Dat ben je vaak na een half jaar toch weer vergeten en kun je altijd opzoeken in de  leermap, maar de fundamentele denkwijze over een financiële beslissing zit er bij mij nu toch wel meer ingebakken.”

Meer weten over de leergang CorporatieFinanciën?

Wilt u meer weten over de inhoud van deze training? Bekijk het programma en de data. De training kan ook in company worden gegeven. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Relevante opleidingen

Financieel sturen

Wat leert u?

  • Inzicht kerngetallen en rendementen
  • Samenhang financiële thema’s
  • Beslissingen en afwegingen maken
  • Intern de juiste vragen stellen
Control & Compliance

Wat leert u?

  • Financiële basiskennis
  • Inzicht begrippen en denkwijzen
  • Stukken interpreteren en beoordelen
  • Vragen stellen als sparringpartner

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...