Gwen Wulfers, Onze Woning: “Ik heb meer lol in cijfers”

Geplaatst op 3 juni 2019
Geschreven door
Categorie Algemeen

Gwen WulfersManager Wonen & Vastgoed bij Onze Woning in Rotterdam Gwen Wulfers had niet zoveel met cijfertjes. Maar na de leergang CorporatieFinanciën die ze volgde, is dat veranderd. “Ik haak nu aan in plaats van af en begrijp wat er staat in jaarrekeningen en financiële rapportages.”

Cijfers waren niet echt uw ‘ding’?

“Nee, zeker niet. Maar in het verleden was het niet echt noodzakelijk om er zogezegd ‘mijn ding’ van te maken, omdat het in mijn vorige functies bij woningcorporaties ook niet hoefde. Dat werd anders toen ik begin 2018 overstapte naar Onze Woning in Rotterdam.”

Waarom dan?

“Onze Woning heeft als werkgebied de wijk 110-Morgen. Een klein, mooi postzegeltje in het groene en waterrijke Hilligersberg, een wijk in Rotterdam. Er werken in totaal 16 mensen en wij verhuren rond de 1350 woningen. Als manager Wonen & Vastgoed stuur ik twee teams aan: het team Wonen en het team Vastgoed. Ik zat altijd aan de woonkant en hier werd ik eindverantwoordelijk voor het vastgoed. Een mooie uitdaging om mij verder te ontwikkelen en één van de redenen van mijn overstap. Zeker in deze tijd waarin je niet meer kunt afwachten wat er gebeurt, gezien de ontwikkelingen in de woningmarkt.”

Maar ja, die cijfers…

“Werken bij een kleine corporatie betekent ook dat je veel meer over de schouder van de bestuurder meekijkt. Bij grote corporaties zijn functies meer afgebakend. Toen ik daar werkte kon ik meer achteroverleunen als het over financiën ging. Riep iemand bijvoorbeeld iets over ratio, dan dacht ik: mmmm, vervelend… en dat was het. Maar als ik hier achteroverleun, leunt er meteen een derde van het MT achterover.”

Ik zeg: aan de bak!

“Precies, het was hoog tijd om mij daarin te ontwikkelen en een volwaardige gesprekspartner te worden. Ik stapte met deze leergang uit mijn comfortzone. Boekhouden heb ik op de middelbare school bijvoorbeeld zo snel mogelijk laten vallen. Ik had geen affiniteit cijfers, liep er voor weg. Maar na het volgen van deze leergang bij Finance Ideas is dat veranderd. Dat heeft te maken met de inhoud, het tempo en de wijze waarop het gegeven werd. Balansen, winst- en verliesrekening, verdienmodel, jaarrekening, passiva en activa, het kwam allemaal op een interactieve manier aan bod. Door bijvoorbeeld een boude stelling als ‘corporaties moeten niet zeuren dat ze niet kunnen investeren’, word je geprikkeld om vanuit het financiële perspectief na te denken.”

Dus uiteindelijk een ‘piece of cake’?

“Sommige onderdelen waren voor mij best wel buffelen. Dan dacht ik: ho, wacht even, nog een keer. Daar was ook alle ruimte voor. In vijf dagdelen heb ik echt veel geleerd. Ik ben aangehaakt in plaats van afgehaakt.”

En wat is er nu anders?

“Best wel het één en ander. Ik voel me zekerder, begrijp bijvoorbeeld wat er staat in financiële rapporten en jaarrekeningen en kan zinnige vragen stellen en kanttekeningen plaatsen. Daardoor voeg ik nog meer waarde toe aan de organisatie. Daarnaast heb ik oprecht meer lol gekregen in de financiële kant. Sterker nog, ik lees nu Het Financieel Dagblad, dat hier altijd ligt. Nou, daar liep ik altijd met een grote boog omheen kan ik je vertellen.”

Meer weten over de leergang CorporatieFinanciën?

Bekijk het programma van de volgende leergang CorporatieFinanciën. Wilt u meer weten over de inhoud van deze training, neem dan contact op met Jeroen Dungelmann. De training kan ook in company worden gegeven en in combinatie met andere corporaties binnen uw regio worden georganiseerd. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Auteur

  • Jeroen Dungelmann
    Jeroen Dungelmann Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

Interview gemeente Almere: Leergang CorporatiefinanciënMiddeninkomens in de MiniMarkt