Gemeente Almere: “Hoe beter je elkaars taal spreekt, hoe beter je samen kunt optrekken.”

Geplaatst op 24 april 2019
Geschreven door
Categorie Algemeen

Maarten NipGemeenten en corporaties? Vertel!

“Het Team Wonen bij de gemeente Almere bestaat uit 8 mensen, waaronder een aantal beleidsmedewerkers. En daarvan ben ik er een. Een onderdeel van mijn functie is het onderhandelen met de verschillende corporaties in Almere over hun investeringen in de stad. Dat kan gaan om nieuwbouw, verduurzaming, renovatie, et cetera. Het mooie van mijn werk is dat je het resultaat van die onderhandelingen in de praktijk terugziet. Er gebeurt echt wat, en daar geniet ik iedere keer weer van.”

Waarom de leergang Corporatiefinanciën? Ontbeerde u kennis?

“Zoals gezegd onderhandel je als beleidsmedewerker met de verschillende corporaties. Dat kun je het best doen als je begrijpt wat de ander beweegt. Als je begrip hebt voor de werkwereld van die ander. Natuurlijk weten wij van het Team Wonen wat de maatschappelijke taak is van een corporatie, maar de financiële kant konden we minder goed volgen. Hoe beter je elkaars taal spreekt, hoe beter je samen kunt optrekken. Elkaar begrijpen en op basis van inhoudelijke argumenten een gezamenlijke afweging maken? Het volgen van de leergang Corporatiefinanciën heeft dat inzicht vergroot. Er is nu een ‘verhaal’ in plaats van ‘losse zinnen”. Daarnaast zijn wij de vraagbaak voor het college en de wethouders op het gebied van wonen.”

Ja, en?

“Dan is het heel prettig om zaken goed uit te kunnen leggen, beter te kunnen duiden richting de politiek. Dat helpt de politiek om de discussie over wonen in Almere goed te kunnen voeren en beslissingen te kunnen nemen.”

En dat kan nu?

“Gechargeerd gezegd: als voorheen een corporatie aangaf ergens geen geld voor te hebben, moesten we ze maar geloven op hun blauwe ogen. Natuurlijk weten we wel het een en ander van de financiële kant, maar dat hebben we nu veel beter in de vingers. De klok en de klepel zijn bij elkaar gebracht door deze leergang CorporatieFinanciën. Er is nu samenhang en verband nu we de financiële begrippen, de logica, beter begrijpen.”

4x een dagdeel leren over cijfertjes…

“Klinkt dat saai? Want dat was het namelijk totaal niet. Het was een mooie mix van praktijk en theorie. De docent kon zaken uit de corporatiepraktijk vertellen, dat was soms een eyeopener voor ons. En hij begon ieder onderdeel met een teaser of een praktijkvoorbeeld. Zo kregen we een keer 3 financiële cijfers van 3 corporaties, met de vraag bij welke corporatie je het liefst wilde werken. Bleek het achteraf om 1 corporatie te gaan, waarbij de cijfers op drie verschillende manieren geïnterpreteerd waren. Dan zit je er wel meteen in. Er is nu meer inzicht in kasstromen, kengetallen, et cetera. Maar ook in bijvoorbeeld het verdienmodel van een woningcorporatie.”

Kortom?

“De basis is breder geworden. We kunnen nu getallen vertalen naar woorden, naar een verhaal dus. We kijken echt anders naar cijfers.” We houden het praktisch, zodat u als deelnemer kunt inzoomen op wat uw werkzaamheden raak. Tegelijkertijd krijgt u ook het overzicht. Of het nu gaat om zaken als marktwaarde, investeringsruimte of om financiële kengetallen zoals LTV, we behandelen de stof groepsgewijs en bespreken voorbeelden zodat u die zelf kunt toepassen.

In gewone taal, en altijd vanuit de dagelijkse praktijk. Bekijk het programma van de volgende leergang CorporatieFinanciën. Wilt u meer weten over de inhoud van deze training, neem dan contact op met Jeroen Dungelmann. De training kan ook in company worden gegeven en in combinatie met andere corporaties binnen uw regio worden georganiseerd. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Auteur

  • Jeroen Dungelmann
    Jeroen Dungelmann Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

Herziene Woningwet geeft oplossingen en problemenGwen Wulfers, Onze Woning