Leergang CorporatieFinanciën: “Ik kan nu onderbouwd in gesprek gaan over cijfers”

Geplaatst op 11 november 2019
Geschreven door
Categorie Algemeen

Financiële kengetallen, rendementsberekeningen, betaalbaarheid, jaarrekening. Zaken die aan de orde komen tijdens de leergang CorporatieFinanciën, die Hans van der Zwet, projectleider Nieuwbouw bij Zeeuwland, volgde. “Ik heb nu meer inzicht en ben een betere sparringpartner voor de financiële mensen in onze organisatie.”

Klinkt pittig, deze leergang

“Het was ook pittig, maar dat vind ik helemaal niet erg. Als je wat wilt leren, dan moet je er tijd en energie in investeren. Zo werkt dat nu eenmaal.”

Dat klinkt als moeten. Was het ook leuk om te doen?

“Het was zeker geen moeten, maar persoonlijke interesse. Als projectleider Nieuwbouw bij Zeeuwland ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van nieuwbouw en herstructureringsprojecten. Dit kan zijn nieuwbouw voor zorgpartijen, nieuwbouw of intensieve herstructureringstrajecten waarbij Zeeuwland het uitermate belangrijk vindt dat bewoners goed meegenomen worden en een rol krijgen in de plannenmakerij. Ik vind dat ik een ontzettend leuke baan heb, geen dag is hetzelfde. Zeker nu duurzaamheid hoog op de agenda staat, liggen er op het innovatieve vlak ook nog eens veel uitdagingen: 0-op-de-meter, van het gas af, et cetera. Dat kost allemaal geld.”

Voor niets gaat de zon op. Toch?

“Ja, en als corporatie moet je dit wel goed doen, huurwoningen moeten namelijk betaalbaar zijn en blijven voor mensen met een smallere beurs. Daar komen dus de ‘cijfertjes’ om de hoek kijken. Ik ben een techneut en geen ‘fineut’, dus ik wilde op financieel gebied graag mijn inzichten opfrissen. Kijk, op projectniveau is de financiële kant goed inzichtelijk en te begrijpen voor mij, maar wat de effecten zijn en hoe een project financieel meeweegt en bijdraagt aan organisatiedoelstellingen, daar had ik nog wat te leren. In het verleden voelde dat voor mij soms als gegoochel met cijfers. Nu weet ik wat de consequenties zijn als er ‘aan de financiële knoppen’ gedraaid wordt in de organisatie. Maar ook wat de afwegingen daarbij zijn.”

De leergang is een jaar geleden. En? ‘Men drinkt een glas…’ etc etc??

“Je bedoelt de uitdrukking: men drinkt een glas, doet een plas en alles is gebleven zoals het was? Nee, dat is niet zo. In de dagelijkse praktijk gebruik ik de daar opgedane kennis wel degelijk. Zo’n tweeënhalf jaar geleden zijn Zeeuwland en Woonburg gefuseerd, de corporatie heeft nu rond de 6000 verhuurbare eenheden in beheer. In de nieuwe organisatie is het uitwerken en schrijven van investerings- en besluitvormingsvoorstellen een nadrukkelijke rol van de projectleider. Dat doe ik in samenspraak met de afdeling Financiën. De berekeningen en de daarbij behorende cijfermatige onderbouwingen zijn geen abacadabra meer voor mij, ik kan er sneller doorheen omdat ik weet wat er bedoeld wordt. Maar dat niet alleen, ik kan ook onderbouwd in gesprek gaan over ‘cijfertjes’.”

Lijkt me een goed gevoel

“Dat is ook zo. Het is leuk om de kennis die ik tijdens de leergang CorporatieFinanciën heb opgedaan, in de dagelijkse praktijk te gebruiken. Ik ben ook een betere sparringpartner voor de financiële mensen binnen Zeeuwland. Dat geeft mijn werk nog weer wat extra’s.”

Meer weten over de leergang CorporatieFinanciën?

Benieuwd naar andere ervaringen? Gwen Wulfers, Manager Wonen & Vastgoed bij Onze Woning in Rotterdam deelt ook haar ervaring over deze opleiding. Wilt u meer weten over de inhoud van deze training? Bekijk het programma en de data. De training kan ook in company worden gegeven en in combinatie met andere corporaties binnen uw regio worden georganiseerd. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Beeld: Jan de Carpentier Limit Fotografie

Auteur

  • Jeroen Dungelmann
    Jeroen Dungelmann Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

Woningcorporaties maximaal laten lenen met grote verliezen is geen bestendig bedrijfsmodelWijziging inkomensgrenzen en parameters per 1 januari 2020