Sectoronderzoek: ‘zorgen’ van corporaties over Stimuleringsregeling zorggeschikte woningen

Geplaatst op 5 december 2024
Geschreven door
Categorie Wonen en Zorg

De Stimuleringsregeling Zorggeschikte Woningen (SZgW) is bij het grootste deel van de corporaties bekend. Toch heeft de meerderheid van de ondervraagde corporatieprofessionals het gebruik van de regeling nog niet overwogen of bewust niet aangevraagd. De belangrijkste redenen zijn het ‘zorgkarakter’ van het product en de eis dat minimaal 30% van de bewoners een Wlz-indicatie moet hebben. Corporaties die de SZgW wel hebben aangevraagd of een aanvraag voorbereiden, zien de benodigde intentieverklaring van zorginstellingen als belangrijkste uitdaging in het proces. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder circa 100 corporatieprofessionals die hebben deelgenomen aan onze enquête over de deze regeling.

Inhoud SZgW is bij ruim 70% van de respondenten in elk geval op hoofdlijnenbekend

De stimuleringsregeling is bij 84% van de respondenten bekend. Van deze 84% geeft 57% aan de regeling op hoofdlijnen te kennen, terwijl ruim een kwart aangeeft goed bekend te zijn met de regeling. Per saldo is ruim 70% van de respondenten in elk geval op hoofdlijnen bekend met de regeling.

Ben je bekend met het bestaan van de Stimuleringsregeling Zorggeschikte Woningen? (n=105)

Ben je bekend met het bestaan van de Stimuleringsregeling Zorggeschikte Woningen

Hoeveel weet je van de inhoud van de Stimuleringsregeling Zorggeschikte Woningen? (n=82)

Hoeveel weet je van de inhoud van de Stimuleringsregeling Zorggeschikte Woningen

Twee op de vijf heeft een aanvraag ingediend of in voorbereiding

Van het deel van de respondenten dat bekend is met de regeling, geeft ruim een kwart aan dat een aanvraag is gedaan. Nog eens 13% meldt dat een aanvraag in voorbereiding is, maar nog niet ingediend. Ruim 60% van de corporatieprofessionals heeft het aanvragen van de subsidie nog niet overwogen, of bewust besloten om geen aanvraag te doen.

Type product en benodigd aandeel Wlz-zorg belangrijkste drempels voor aanvraag

Bij de corporaties die geen aanvraag doen, geeft een derde aan dat het product ‘zorggeschikte woning’ niet in hun portefeuillestrategie past. Ook een derde geeft aan dat de eisen aan het vastgoed te hoog zijn. Daarnaast wordt het minimale percentage Wlz-geïndiceerde bewoners van 30% te hoog gevonden en vindt een kwart van de respondenten het beschikbare subsidiebedrag te laag in verhouding tot de meerkosten. Een kleiner deel van de respondenten loopt aan tegen de benodigde start bouw binnen drie jaar na de toekenning en de noodzaak om een intentieverklaring van een zorginstelling bij de aanvraag te overhandigen.

Wat zijn de drie belangrijkste redenen om geen gebruik te maken van de Stimuleringsregeling? (n=39)

Wat zijn de drie belangrijkste redenen om geen gebruik te maken van de Stimuleringsregeling

75% van niet-aanvragers gaat heroverwegen indien regeling wordt aangepast

Van de corporaties die op dit moment geen aanvraag overwegen, verwacht drie kwart dat bij een nieuwe openstelling van de stimuleringsregeling alsnog een aanvraag wordt gedaan indien de genoemde bezwaren worden weggenomen. De potentiële aanvragen betreffen vooral aantallen tot 100 woningen. Slechts 10% van de respondenten verwacht de subsidie voor grotere aantallen woningen aan te vragen.

Aanvragers ervaren vooral uitdagingen in het realiseren van minimaal 30% Wlz-indicaties

Corporaties die al een aanvraag hebben ingediend, ervaren vooral onzekerheid over of zij er met hun zorgpartners in slagen om minimaal 30% Wlz-geïndiceerde bewoners te vinden. Het verkrijgen van de intentieverklaring van de zorgpartner wordt in deze groep door slechts 10% van de respondenten als ervaren drempel benoemd, terwijl dit in de groep met corporaties die een aanvraag in voorbereiding hebben juist de belangrijkste uitdaging is.

Bij de aanvragers wordt door een kwart van de respondenten de handtekening van het zorgkantoor als uitdaging ervaren. Uit een aanvullende, informele rondgang van onze adviseurs valt op dat grote verschillen bestaan in de mate waarin zorgkantoren bereikbaar zijn voor het ondersteunen van een aanvraag. In de ene regio is er een duidelijk aanspreekpunt en wordt een aanvraag binnen enkele weken ondersteund, terwijl in de andere regio onduidelijk is wie binnen het zorgkantoor verantwoordelijk is en de doorlooptijd vervolgens lang blijkt.

Welke drie belangrijkste uitdagingen heb je in het aanvraagproces ervaren? (n=20)

Welke drie belangrijkste uitdagingen heb je in het aanvraagproces ervaren

25%van aanvragers wil alleen opnieuw aanvragen als regeling wordt aangepast

Van de respondenten die in 2024 een aanvraag hebben ingediend, geeft 25% aan dat ze geen nieuwe aanvraag indienen als de voorwaarden van de SZgW blijven zoals ze zijn. 75% verwacht wel een nieuwe aanvraag te doen. Opvallend is dat de respondenten die een aanvraag voor meer dan 100 woningen hebben ingediend negatiever zijn over een toekomstige aanvraag dan de respondenten die een aanvraag voor minder dan 100 woningen hebben gedaan. Voor deze groep spelen overwegingen zoals de verhouding tussen Wlz-geïndiceerde bewoners en vitale bewoners en onduidelijkheid over de precieze bouwkundige eisen een belangrijke rol.

Meer over dit onderzoek

De uitgebreide resultaten van het onderzoek zijn hier te vinden. Voor een toelichting kan je contact opnemen met Michiel Majoor.

Meer weten over de businesscase van zorgvastgoed?

Tijdens de opleiding ‘de businesscase van zorgvastgoed’ leer je meer over de beschikbare bekostiging en de wijze waarop je tot een transparante, toekomstbestendige huurprijs voor zorgvastgoed komt.

Ben je juist op zoek naar meer verdieping? Tijdens de nieuwe leergang Wonen en zorg ontdek je de kansen en valkuilen op dit gebied. Het programma help je om strategische keuzes te maken voor woon(zorg)producten.

  • Michiel Majoor
    Michiel Majoor Senior adviseur woningcorporaties en zorginstellingen Meer info

Relevante opleidingen

Zorgvastgoed

Wat leer je?

  • Inzicht in spelers zorgmarkt
  • Eisen en beoordelen businesscase
  • Opbouw van huurovereenkomst
  • Beoordelen risico’s zorgvastgoed
Zorgvastgoed

Wat leer je?

  • Inzicht bekostigingsstructuur zorg
  • Impact care en cure op vastgoed
  • Actualiteit en dynamiek sector
  • Integratie in portefeuillestrategie
Zorgvastgoed

Wat leer je?

  • Verschillende rentemanagementstrategieën
  • Ontwikkelingen inflatie, marktrente en beleidsrente
  • Vereisten WfZ en NZa gebruik rentederivaten
  • Financierings- en rentebeleid en governance kaders
Zorgvastgoed

Wat leer je?

  • Strategische beleidsinzichten van de Rijksoverheid
  • Impact van Rijksbeleid op vastgoedstrategie
  • Randvoorwaarden voor optimale woonzorgomgevingen
  • Juridische mogelijkheden bij huur- en samenwerkingsovereenkomsten
Zorgvastgoed

Wat leer je?

  • Analyseren woonzorgexploitatie
  • Beoordelen risicoprofiel huurder
  • Handvatten voor kritische vragen
  • Beoordelen businesscase

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...