Woningcorporaties halen energiedoel niet

Geplaatst op 22 juni 2017
Geschreven door
Categorie Verduurzaming van vastgoed

In dagblad Trouw verschenen op 22 juni 2017 de resultaten van het onderzoek van Finance Ideas. Finance Ideas onderzocht de meerjarige investeringsplannen van corporaties en de renovaties die op stapel liggen. Woningcorporaties slagen er niet in om voldoende woningen energiezuinig te maken.

Vijf jaar geleden spraken zij met elkaar af dat al hun woningen in 2020 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Die doelstelling halen ze volgens de onderzoekers pas in 2030. Dat schrijft financieel adviseur Finance Ideas in een onderzoeksrapport, gemaakt in opdracht van branchevereniging voor woningcorporaties Aedes.

Slechts 35% van de corporaties haalt de doelstelling

Uit het onderzoek van Finance Ideas blijkt dat corporaties de komende jaren 10 miljard euro hebben uitgetrokken om hun oudere, energie slurpende woningen onder handen te nemen. Maar willen ze over krap drie jaar op het gros van hun woningen energielabel B kunnen plakken, dan moet er minstens 5,9 miljard bij. Ook moeten ze dan twee keer zo veel renoveren als nu.

Volgens de huidige vooruitzichten halen slechts 117 van de 334 onderzochte corporaties (35 procent dus) de doelstelling. Corporaties hebben met hun 2,3 miljoen woningen dertig procent van de Nederlandse woningmarkt in het bezit. Die sociale huurders stoten samen met de rest van de Nederlandse huishoudens jaarlijks zo’n 4 ton aan CO2 uit, voornamelijk door te stoken.

Lees het volledige artikel op de website van Finance Ideas

Auteur

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

Goochelen met 37 miljard in de Indicatieve Bestedingsruimte WoningcorporatiesSalderingsregeling verlengd tot en met 2023