Passend toewijzen: one size fits all?

Geplaatst op 2 november 2016
Geschreven door
Categorie Algemeen

Als je op reis was naar Athene dan kwam je volgens de Griekse mythologie onderweg altijd een herbergier tegen met de naam Procrustes. Deze nodigde je allerhartelijkst uit voor een uitgebreide maaltijd, waarna hij je een overnachting aanbood in zijn herberg. Maar als je dan lekker lag te slapen, sloop hij naar binnen om te kijken of je wel precies in het bed paste. Natuurlijk was dat meestal niet zo. Welnu, was een gast te kort, dan rekte hij hem met geweld uit tot hij wel paste. Was je te lang, dan hakte de gastheer er een stuk van af. Meestal eindigde deze behandeling met de dood, zodat Procrustes de bezittingen van de reiziger in kon pikken.

Het eerste jaar passend toewijzen zit er bijna op

Zo. Nog even en het eerste jaar passend toewijzen zit erop. Al doende begint daarbij ook een beeld te ontstaan: zo’n 95% van alle toewijzingen blijkt terecht te komen onder de aftoppingsgrens. Waar afgelopen jaar nog sprake was van een speelveld tot de liberalisatiegrens, lijkt sinds 2016 juist de aftoppingsgrens de belangrijkste scheidslijn te zijn. Neem bijvoorbeeld de aangepaste zorgwoning: aftoppen is het devies, aangezien de meeste zorgbehoevenden een huishoudinkomen hebben dat onder de € 22.100 – € 30.000 blijft. En een zorgindicatie van de kandidaat-huurder verandert daar niets aan. Hakt u maar een stukje van de huur af, geachte corporatie.

Of we rekken de klant uit

In de dagelijkse praktijk zien we echter ook wel het tegengestelde gebeuren: dan wordt de nodige creativiteit ingezet om de klant ‘uit te rekken’ zoals in het bovenstaande verhaaltje.  Één variant komt daarbij nogal eens ter sprake: het meetellen van de overwaarde in een nog te verkopen woning, en dan wel zo dat deze wordt ‘uitgesmeerd’ over -zeg- twintig jaar. Zo in de trant van: € 100.000/20 jaar/12 maanden = € 416,66 inkomen per maand. Probleem opgelost! Toch?

Staatssteuntoets en passendheidstoets kennen geen toetsing op hoogte van vermogen

Helaas, zo werkt het niet. Afgelopen maand heeft Minister Blok dit klip en klaar uit de doeken gedaan in een Kamerbrief naar aanleiding van een soortgelijke situatie. “Zowel de staatssteuntoets als de passendheidstoets kennen geen toetsing op de hoogte van het vermogen”, schrijft minister Blok. “Wel telt het inkomen uit sparen en beleggen mee, als onderdeel van het verzamelinkomen”.

Zo zijn er meer voorbeelden te noemen: wat neem ik wel/niet mee, ga ik bij een ondernemer uit van de winst (conform de tekst in het BTIV) of toch ‘gewoon’ van het Verzamelinkomen?Gelukkig staan we niet helemaal machteloos.

Sinds het vernieuwde BTIV hebben we de keus uit:

  • Inkomensverklaring/Aanslag 2014
  • Inkomensverklaring/Aanslag 2015
  • Actueel inkomen (loonstroken, OF jaaropgaven)

Dat mogen we dan ook nog per persoon bekijken, dus de hoofdaanvrager op basis van Inkomensverklaring 2014, en mede-aanvrager met actueel inkomen bijvoorbeeld. Als het daarmee niet lukt, moeten we ons dus ook iets gaan afvragen. Vaak is er een druk van de kandidaat-huurder (de klant!), omdat deze de woning heeft gezien die hij wil hebben. Het is dan niet altijd makkelijk om deze druk te pareren. Ook al omdat de systematiek die we moeten hanteren (recente loonstrook maal 12 maanden plus 8% vakantietoeslag) helemaal niet zal overeenkomen met het fiscale inkomen dat de klant komend jaar op zijn Inkomensverklaring 2016 zal krijgen. Het systeem is niet logisch, en dat vinden we soms zelf ook.

Zoals gezegd: dit vraagt soms het nodige van de verhuurmedewerker, die zich gevangen voelt tussen inleving in de klant (‘het is toch zeker zo!’) en de ‘regeltjes’. Toch is er maar één remedie: ken de regels van het systeem goed. Want vaak is er, door slim te combineren, een oplossing mogelijk, terwijl je toch binnen de kaders blijft.

Meer weten over Inkomensregistratie, staatsteunregels en passend toewijzen?

Of aan de slag met lastige inkomenssituaties?Neem dan deel aan de eerstvolgende cursus Inkomensregistratie: Staatssteun & Passend Toewijzen of neem contact met ons op. Een incompany opleiding is uiteraard ook mogelijk.

Voor medewerkers met meer ervaring met inkomensregistratie is ook een Praktijktraining inkomensregistratie: Loonstroken en bijzondere situaties mogelijk als incompany training. Hierbij wordt dieper ingegaan op casus in het lezen en verwerken van loonstroken. Zo voorkómt u uitglijders!

Vraag hier een vrijblijvend voorstel aan voor een sessie aan huis.

Auteur

  • Koen Velner
    Koen Velner Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

opbrengst koopwoning telt niet mee als inkomen bij toewijzing sociale huurwoning (passend toewijzen)De tang van Blok