Passend Toewijzen in 2018: maybe tomorrow…?

Geplaatst op 15 december 2017
Geschreven door
Categorie Algemeen

Op de drempel van 2018 publiceerde de Autoriteit woningcorporaties afgelopen week een nieuwsbericht over het ‘oordeel inzake staatssteun over verslagjaar 2016’. Over ‘eergisteren’ dus, als we ervan uitgaan dat het lopende jaar 2017 inmiddels alweer praktisch ‘gisteren’ is.

Nu heeft mijn hoofd de laatste dagen –met de TOP2000 in het vooruitzicht- de neiging om in liedjes te denken. In dit verband zou ik dus de nummer 1493 van 2016  willen aanhalen, het prachtige nummer van de The Carpenters: yesterday once more.

Nog even over eergisteren dus: 2016

In het nieuwsbericht schrijft de Aw dat het met de staatssteunnorm wel snor zit: corporaties hebben hun sociale huurwoningen in 2016 ‘in bijna alle gevallen voldoende toegewezen aan de doelgroep. In enkele gevallen moet er gecompenseerd worden of voldeed de corporatie niet aan de eisen van juiste administratieve vastlegging en is er een waarschuwing afgegeven’.

Da’s redelijk goed nieuws zou je zeggen, maar als we even verder lezen, dan zegt de Autoriteit ook nog iets over het al dan niet voldoende passend toewijzen: ‘Bij nog niet alle corporaties is dat het geval: in 2016 voldeden 99 van de 331 beoordeelde corporaties nog niet aan deze norm, sommige corporaties zaten er zelfs ruim onder’.

99 van 331, dat is nogal wat. Nu geeft de AW gelukkig aan 2016 als proefjaar voor passend toewijzen te bestempelen, dus komen deze 99 met de schrik vrij.

En gisteren…

Na het proefjaar 2016 gaan we in 2017 dan ‘voor ’t eggie’. Kleinigheidje: dat was gisteren (nummer 1870 in de TOP2000). Sommige corporaties zijn al begonnen met nacontroles op de toewijzingen in 2017, iets waar ondergetekende regelmatig hen graag bij helpt.

Morgen, 2018

Maar goed, voor veel huurtoewijzingen geldt deze maand: morgen is vandaag. Inmiddels zijn de parameters voor 2018 bekend, en ook het Inkomensregistratieformulier is aangepast. Dat moet ook wel, want de nieuwe huurcontracten voor januari dienen zich aan. Maar let op: omdat de eerstkomende maanden nog geen Inkomensverklaringen 2017 beschikbaar zijn, zal er in de praktijk vaker moeten worden toegewezen op basis van loonstroken, pensioen- en uitkeringsspecificaties. En dan heb ik het nog niet over de zelfstandig ondernemers.

Er wordt dus een extra groot beroep gedaan op de deskundigheid. Misschien morgen al (Stereophonics, nummer 970). Daar ondersteunen we u graag bij. Met een volledig vernieuwde loonstrook-training, die we groepsgewijs in-company kunnen verzorgen. Of individueel, per dossier, met onze helpdesk voor vragen via teaminkomen@finance-ideas.nl. Neem gerust even contact op met mij of mijn collega’s om uw vraag en/of de mogelijkheden te bespreken.

Auteur

  • Koen Velner
    Koen Velner Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

ondernemer inkomensregistratie sociale huurwoning