Hè hè, eindelijk: alle nieuwe parameters inkomensregistratie 2023

Geplaatst op 5 december 2022
Geschreven door
Categorie Algemeen

Nou, het ‘Mysterie van het ministerie’ is eindelijk opgelost: vrijdagavond 2 december werden de nieuwe indexen en parameters gepubliceerd voor huurtoewijzingen met een ingangsdatum vanaf 1 januari 2023. Veel te laat in onze schoen natuurlijk, normaliter zou een en ander half november in kannen en kruiken moeten zijn.

Inkomensverklaring met 10% geïndexeerd

We ontvingen dus de afgelopen weken talloze telefoontjes en mails van verhuurmedewerkers. Niet zo gek, als je erover nadenkt: maandelijks worden een kleine 17.000 sociale huurwoningen verhuurd aan nieuwe bewoners. Een week vertraging betekent dus dat de uitvoering van ruim 4.000 verhuringen wordt geblokkeerd. Zie het maar weer in te halen, jongens!

Ons technisch team is inmiddels druk in de weer om de wijzigingen zo snel mogelijk in de IRF-Wiskit tool op te nemen. Als je de cijfers bekijkt in vergelijking met die van het huidige jaar, dan kun je de inflatie er goed in terugzien. De inkomensverklaring 2021 wordt bijvoorbeeld geïndexeerd met meer dan 10%.

Wat verandert er allemaal?

Nou, daar komt-ie:

 • De liberalisatiegrens schuift op van € 763,47 naar € 808,06.
 • De aftoppingsgrenzen veranderen ook: € 633,25 wordt in 2023 € 647,19; € 678,66 wordt € 693,60.
 • Dan de inkomensgrenzen. Daar zien we flinke verschuivingen:
  • De EU-grens voor eenpersoonshuishoudens gaat van € 40.765 naar € 44.035;
  • voor meerpersoonshuishoudens schuift de grens van € 45.014 naar € 48.625.
 • Passend toewijzen is in 2023 verplicht voor huishoudinkomens tot en met € 25.475 (AOW € 25.075) als er sprake is van een eenpersoonshuishouden. Bij een meerpersoonshuishouden wordt die grens € 34.575 (AOW € 33.800).
 • De indexatie van inkomen uit 2022 wordt 1,0802.
 • Voor het gebruik van inkomensverklaringen/aanslagen uit 2021 wordt de index maar liefst 1,1002.

Grens voor vrijstelling AOW-gerechtigden schuift op

De grens voor de vrijstelling van passend toewijzen voor AOW-gerechtigden met meer vermogen (inclusief overwaarde eigen woning) dan de grens voor de zorgtoeslag schuift ook op. Voor eenpersoonshuishoudens gaat deze van € 120.020 naar € 127.582, voor meerpersoonshuishoudens verschuift die van € 151.767 naar € 161.329.

Nieuwe uitzonderingscategorie: arbeidsmigranten

Er is daarnaast een nieuwe uitzonderingscategorie op het maken van een inkomenstoets. We hadden al: studenten/scholieren, statushouders en bijstandsgerechtigden. De nieuwe luidt als volgt:

Voor arbeidsmigranten uit een land van de Europese Unie hoeft geen inkomenstoets gemaakt te worden als zij in Nederland gaan werken via een werkgever of bemiddelingsbureau die een keurmerk van Stichting Keurmerk Internationale Arbeidsbemiddeling (SKIA) of van de Stichting Normering Flexwonen (SNF) heeft. Wel dient er dan aan de corporatie bewijs te worden overlegd dat die werkgever het keurmerk bezit.

LET OP verhuringen rond de jaarwisseling!

Nog éven een praktisch dingetje: de komende weken krijgen we toewijzingen te verwerken van verhuringen die soms nog in 2022, en soms al in 2023 ingaan. Dat is dus wel even opletten, en kijk met name uit wanneer een verhuring wordt uitgesteld van december naar januari!

Voor 2023 schuiven zoals bekend de jaartallen op van de inkomensdocumenten die we mogen gebruiken: inkomensverklaringen, aanslagen, jaaropgaven, maar ook zaken als de jaarcijfers en de prognose van ondernemersinkomen (die moet dus over 2023 gaan!). Houd daar dus goed rekening mee.

Hartelijke groet namens het Team Inkomen,

David Vos en Koen Velner

Hoogste tijd voor een opfris-training?

Een goed moment om alles nog eens even goed op een rijtje te zetten. Schrijf je dus in voor de training Inkomensregistratie: staatssteun en passend toewijzen of organiseer een interactieve training met je collega’s. We doen dan ook de succesvolle en helemaal vernieuwde ‘FI Loonstrook-kwis’, geheel in lijn met onze LOL-methode: Lachen-Opletten-Leren. Bekijk het programma of vraag vrijblijvend een voorstel voor een incompany opleiding aan.

 • Koen Velner
  Koen Velner Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Inkomensregistratie

Wat leert u?

 • Spelregels rondom passend toewijzen
 • Inzicht in loonstroken en specificaties
 • Uitzonderingssituaties registreren
 • Ervaring door te oefenen
Inkomensregistratie

Wat leert u?

 • Spelregels rondom passend toewijzen
 • Inzicht in loonstroken en specificaties
 • Uitzonderingssituaties registreren
 • Ervaring door te oefenen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...