Home » Opleidingen » Algemeen » Basis Inkomensregistratie: staatssteun en passend toewijzen

Basis Inkomensregistratie: staatssteun en passend toewijzen *ONLINE*

Basis Inkomensregistratie: staatssteun en passend toewijzen *ONLINE*

Online aan de slag met verschillende inkomenssituaties

Inkomensregistratie en passend toewijzen: vitaal onderdeel sociale verhuur

Hoe belangrijk inkomensregistratie en passend toewijzen zijn binnen het verhuurproces bij corporaties hoeven we u waarschijnlijk niet te vertellen. De sancties (zoals bestuurlijke boetes en verlies van de WSW-borging) liegen er in ieder geval niet om. De wettelijke systematiek bepaalt of een kandidaat recht heeft op de woning. Tegelijkertijd lijken die bepalingen vaak lastig, bureaucratisch en soms zelfs onlogisch. En je kunt het pas goed uitleggen als je het zelf ook goed kunt toepassen. Soms kan er ook meer dan je dacht. Kennis van zaken is dus onontbeerlijk.

De 80/20 regel

Gelukkig gaat, net als bij andere processen, de beroemde 80/20-regel op: de meeste inkomenstoetsen gaan op basis van de Verklaring Geregistreerd Inkomen (voorheen ook wel IB60 of IBRI genoemd). Dat is redelijk eenvoudig. Toch blijft het ook bij deze inkomenstoetsen opletten. Vooral bij het toepassen van regels over huishoudsamenstelling, vrijstellingen en uitzonderingen.

Steeds vaker wordt u geconfronteerd met actuele inkomensgegevens, zoals loonstroken en uitkeringsspecificaties, of ondernemers-stukken. Die zijn vaak moeilijk te lezen, en als verhuurmedewerker bij een woningcorporatie bent u nu eenmaal geen salarisadministrateur of financieel adviseur.

Wat gaan we doen tijdens deze online training?

In deze online live training nemen we de regelgeving en de belangrijke aspecten rondom inkomensregistratie en passend toewijzen samen grondig door. Dat doen we in een kleine setting zodat er veel onderlinge uitwisseling is zonder dat het rommelig wordt. U heeft direct en intensief contact met de trainer, zodat u specifieke situaties in kunt brengen. We oefenen met verschillende inkomenssituaties en inkomensdocumenten. In ‘break-out-sessies’ neemt u samen met een collega-cursist verschillende cases door, die we vervolgens met de hele groep behandelen. Daarbij kunt u dus gemakkelijk uw eigen cases of vragen delen. Dit doen we in een betrokken maar ook geanimeerde sfeer zodat de aandacht erbij blijft en u daarna verfrist weer verder aan de slag kunt.

e-Learning vooraf

Basiskennis over sociale verhuur en enige, minimale ervaring met inkomensregistratie is prettig om deze basistraining goed te kunnen volgen. Daarom bieden we voorafgaand aan de training de e-Learning module Inkomensregistratie aan. Hiermee doorloopt u alvast wat theorie met heldere, interactieve cases.

Of toch meer verdieping?

Heeft u al meer ervaring met Inkomensregistratie? Kijk dan ook eens bij de online Verdieping Inkomensregistratie: staatssteun en passend toewijzen

Praktische informatie


Duur

2 uur (online)


PE punten

Deelnemers ontvangen 2 PE studiepunten.


Alleen in company leverbaar

Hoe werkt het? Waar moet ik op letten?

 • Fiscale basisbegrippen en het fiscale systeem (verzamelinkomen, aftrekposten)
 • Systematiek en actualiteiten regelgeving staatssteun en passend toewijzen
 • Loonstroken en overige specificaties ontcijferd
 • Dossieropbouw, documenten: welke wel en welke niet
 • Accountantsprotocol: aandachtspunten voor ‘control’
 • Grensgevallen

Samen toepassen en huishoudinkomen bepalen

 • Lezen van loonstroken en andere specificaties
 • Uitzonderingen
 • Tips & trucs
 • U bent op de hoogte van regelgeving rondom passend toewijzen.
 • U weet hoe u het juiste inkomen bij uitzonderingssituaties kunt bepalen.
 • U kent de mogelijkheden voor huishoudens met een inkomen boven de inkomensgrens.
 • U weet waaruit het verzamelinkomen bestaat.
 • U kunt loonstroken en andere specificaties lezen.
 • U kunt actueel inkomen bepalen op basis van loonstroken en de meest voorkomende andere specificaties.

De online live training inkomensregistratie is bedoeld voor helpdeskmedewerkers, verhuurmedewerkers en klantmanagers die in de praktijk te maken hebben met de inkomensregistratie (zowel rond het staatssteundossier als rondom passend toewijzen).

Deze training is een basis training.

 • Koen Velner
  drs. Koen Velner Adviseur woningcorporaties Meer info
 • David Vos MSc
  David Vos MSc Adviseur institutionele beleggers, woningcorporaties en zorginstellingen Meer info

Heeft u al ervaring met inkomensregistratie en zoek u vooral verdieping op complexere eigen situaties met uw eigen team? Dan is de online live training Verdieping Inkomensregistratie misschien voor u de juiste cursus.

Stel direct een vraag over deze opleiding

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...