Leergang CorporatieFinanciën: “Ik ben nu een betere financiële gesprekspartner”

Geplaatst op 8 november 2021
Geschreven door
Categorie Algemeen

Wouter MüllerWouter Müller, manager Beleid en Portfolio bij Vivare, volgde onlangs de Leergang CorporatieFinanciën. “Ik vond het intensief en pittig, maar ik heb veel financiële kennis opgedaan. Daar heb ik dagelijks plezier van.”

Plezier beleven aan cijfers?

“Het is prettig om te weten hoe financiële zaken in elkaar steken. Als manager Beleid en Portfolio geef ik leiding aan de afdeling die beleid en strategie ontwikkelt voor de 24.000 verhuureenheden van Vivare. Waar willen we als organisatie over 5, 10, 15 jaar staan en wat is ervoor nodig om dat te bereiken? Denk aan verbouw, nieuwbouw, verkoop, aankoop, verduurzamen, CO2-neutraal zijn. Voor al deze zaken moet een koers en een strategie worden bepaald, die vervolgens vertaald moet worden naar operationele taken.”

En daar hangen euro’s aan

“Precies. Ik kom van origine niet uit de corporatiewereld, ik heb veel bij overheidsinstanties gewerkt. En daar werken de financiën toch anders. Toen ik bij Vivare ging werken, merkte ik met enige regelmaat dat ik sommige financiële zaken niet helemaal goed kon doorgronden. Dat stoorde me. Ik hoef echt niet alles zelf uit te kunnen rekenen, maar wil wel graag van gedachten kunnen wisselen, kritische vragen kunnen stellen en een sparringpartner kunnen zijn voor de directie, de bestuurder, strategisch adviseurs en asset managers.”

Dus u dacht: ik moet de financiële diepte in?

“Dat dacht ik inderdaad. En ik kan zeggen: dat is goed gelukt met deze leergang. In vijf dagdelen kwam megaveel aan bod. De eerste 3 keer was dat offline, de laatste 2 keer online in verband met corona. Hoewel ik zelf meer van offline ben – ook privé, ik heb niet eens Facebook – viel me dat reuze mee. Tijdens iedere module werd een thema behandeld. We hebben het gehad over de sector en de balans, resultaat, kasstroom en Woningwet. Maar ook over inzicht door kengetallen, investeringsbeslissingen en de samenhang tussen financiële sturing en vastgoedsturing.”

Klinkt me nu al intensief in de oren

“Als we het een sessie lang over bijvoorbeeld het verdienmodel van een woningcorporatie, de verlies- en winstrekening, het belang van kasstromen hadden gehad, et cetera, dan zat mijn hoofd echt vol. Ik wist ik niet of ik alles wel goed kon duiden. Maar in de dagen na een sessie merkte ik dat er steeds kwartjes vielen in mijn hoofd. In slaap vallen tijdens een sessie was er sowieso niet bij, want de training was heel interactief. Er waren veel gesprekken en discussies, mede doordat het een gemêleerd gezelschap was. Dat zorgt voor extra dynamiek, omdat je andere meningen en perspectieven hoort. Ook daar leer ik van.”

En nu slaat u ze met uw verworven kennis om de oren bij Virare?

“Haha. Ik ben nu een betere gesprekspartner intern, ik begrijp waar het over gaat. En toen we bezig waren met het begrotingsproces voor 2021, heb ik daar ook mijn opgedane kennis goed kunnen inzetten. Dus: missie geslaagd.”

Meer weten over de leergang CorporatieFinanciën?

Wilt u meer weten over de inhoud van deze training? Bekijk het programma en de data. De training kan ook in company worden gegeven. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Relevante opleidingen

Financieel sturen

Wat leert u?

  • Inzicht kerngetallen en rendementen
  • Samenhang financiële thema’s
  • Beslissingen en afwegingen maken
  • Intern de juiste vragen stellen
Control & Compliance

Wat leert u?

  • Financiële basiskennis
  • Inzicht begrippen en denkwijzen
  • Stukken interpreteren en beoordelen
  • Vragen stellen als sparringpartner

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...