Nieuws, tips en trucs voor inkomensregistratie en passend toewijzen 2024

Geplaatst op 11 december 2023
Geschreven door
Categorie Algemeen

Je had het waarschijnlijk al gezien: ein-de-lijk publiceerde het ministerie vorige week op notabene 6 december (hoe toepasselijk…) de parameters voor 2024. Die zetten we hieronder natuurlijk nog even op een rij met wat extra handige informatie en tips.

Huurtoewijzing in 2024: de parameters en nog wat…

Ja en toen was het alweer 6 december. De Sint inmiddels het land uit, en daar was het ministerie. We hebben de nieuwe cijfers als de wiedeweerga ingebouwd in de IRF, dus dat draait sinds vorige week. Nog even de belangrijkste zaken op een rij:

 • De huurgrens gaat van € 808,06 naar € 879,66
 • De inkomensgrenzen van € 44.035 naar € 47.699 (eenpersoons) en van € 48.625 naar € 52.671 (meerpersoons)
 • De indexering van inkomens uit 2022 is maar liefst 17,01% (een inkomensverklaring met € 41.000 wordt dus € 47.974! – te hoog dus voor een single, ik zeg maar wat…), terwijl inkomens uit 2023 voor de toetsing worden verhoogd met 8,32%

En dan nog het passend toewijzen natuurlijk:

 • Voor eenpersoonshuishoudens tot en met € 27.725 (AOW € 27.225) is de grens € 650,43 (was € 647,19)
 • Voor tweepersoonshuishoudens tot en met € 37.625 (AOW € 36.675) is de grens € 650,43 (was € 647,19)
 • Voor meerpersoonshuishoudens tot en met € 37.625 (AOW € 36.675) is de grens € 697,07 (was € 693,66)

Uitzondering passend toewijzen voor AOW-gerechtigden met vermogen

O ja, nog even over de uitzondering op passend toewijzen voor AOW-gerechtigden met vermogen (mits je organisatie die toepast). Die werkt in 2024 voor vermogens vanaf € 140.213 (eenpersoons) respectievelijk € 177.301 (meerpersoonshuishoudens), en dat is inclusief de aangetoonde overwaarde op een nog niet verkochte eigen woning. En nu we er toch zijn: NEE, een zorgindicatie geeft géén uitzondering op passend toewijzen! – dat is een hardnekkig gerucht dat maar rond blijft gaan… wel heb je natuurlijk de bekende 5%-ruimte.

Nota Bene / Let Op / Attention Please! / Achtung Baby! / Uutkiek’n!

 • Let deze maand dus extra goed op of de huur nog in december 2023 ingaat of dat het toch januari 2024 wordt… het verschil tussen een goed en een fout dossier in de accountantscontrole…
 • Ook voor de prognose ondernemers schuift alles weer een jaartje op, pas die dus aan in jullie kennisbank of vraag bij ons een nieuwe op!

Anna Petra Massaro: nieuwe collega binnen Team Inkomen

Maar we hebben meer nieuws: een nieuwe collega binnen Team Inkomen van Finance Ideas.

Anna Petra en Koen

Ik stel je graag met gepaste trots voor aan onze nieuwe collega Anna Petra. Goede kans dat je haar de afgelopen maanden al eens aan de lijn of via de mail hebt gesproken. Vanaf januari kom je haar ook in de trainingen tegen. Anna Petra heeft onder andere ervaring opgedaan in diverse projecten op het gebied van inkomensbeoordeling bij de SVB. Verder is het fijn om te weten dat Anna Petra ook ruime ervaring heeft als coach, waardoor het met haar bijzonder prettig sparren is, kan ik je vertellen. Ze is inmiddels helemaal ingewerkt in Team Inkomen (denk aan loonstroken, ondernemers, complexe situaties), dus: kom maar op met die lastige dossiers!

Praktische helpdesk voor inkomen en toewijzing

Al meer dan 100 corporaties maken inmiddels gebruik van onze praktische helpdesk. Nog niet aangesloten? Je mag ons ook best een keertje uitproberen hoor… Try us and you’ll like us!

Goed voorbereid het nieuwe jaar in: regel die nieuwe training!

Zorg voor een geoliede start van 2024 en regel een training om je alle wijzigingen, uitzonderingen en ‘grensgevallen’ eigen te maken. Schrijf je dus in voor de compleet vernieuwde training Inkomensregistratie: staatssteun en passend toewijzen of organiseer een interactieve training met je collega’s. We spelen dan ook de succesvolle en compleet vernieuwde ‘Loonstrook-kwis’, spannend en leerzaam, en helemaal in lijn met onze beproefde LOL-methode: Lachen-Opletten-Leren. Bekijk het programma of vraag vrijblijvend een voorstel voor een in company opleiding aan.

We zien jullie graag!

 • Anna Petra Massaro
  Anna Petra Massaro Inkomensspecialist Meer info
 • Koen Velner
  Koen Velner Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Inkomensregistratie

Wat leert u?

 • Spelregels rondom passend toewijzen
 • Inzicht in loonstroken en specificaties
 • Uitzonderingssituaties registreren
 • Ervaring door te oefenen
Inkomensregistratie

Wat leert u?

 • Spelregels rondom passend toewijzen
 • Inzicht in loonstroken en specificaties
 • Uitzonderingssituaties registreren
 • Ervaring door te oefenen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...