Huursommetjes maken? Kansen voor beleid!

Geplaatst op 19 december 2016
Geschreven door
Categorie Algemeen

Rubik’s cube… Tetris… Domino… Tangram… Een kaartspel… Vier-op-een-rij… Zo maar een paar voorbeelden van door de mens bedachte, geconditioneerde en vooral: beperkte omgevingen waarin je je aan bepaalde regels te houden hebt. En wie het slimst is, die wint. Door veel te oefenen. Door handig gebruik te maken van diezelfde regels. Door de ruimte optimaal te benutten, en goed te combineren. Kortom: je moet het spelletje door en door kennen.

Huursombenadering

Huurbeleid zou je inmiddels zonder problemen bij het bovenstaande rijtje kunnen voegen. Regels zijn er in overvloed: passend toewijzen, het Woningwaarderingsstelsel, de liberalisatiegrens, de inkomenstoets… ach, u weet er zelf vast ook nog wel een paar.

En ja, de huursombenadering, dat is er ook zo één. Een regelrechte inperking van de toch al krappe speelruimte waarin u uw huurbeleid vorm kunt geven. Inflatie plus 1%, that’s it.

Maar let op: voor 2017 moet u daarin de harmonisatie meenemen en in veel gevallen ook de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Wat gaat u doen? Wat kùnt u doen?

Eén ding is zeker in de huidige trend van beperkingen en regels: de ruimte die u nú niet benut, kunt u in de volgende jaren geheid niet meer inhalen! Maar hoe gaat de totale huursomstijging er voor uw organisatie uitzien?

Hoe zorgt u ervoor dat u binnen de grens van 1% blijft, en toch optimaal uw beleid invult? Immers, elke stijging werkt door in het geheel, en er zijn nu eenmaal complexen of doelgroepen waarvoor de huur omhoog zal moeten. Dat heeft lang niet altijd in eerste instantie met de opbrengst zelf te maken, maar bijvoorbeeld ook met de samenstelling van de wijk, verbeteringen of harmonisaties.

Het beeld dat ontstaat lijkt op dat van een plastic laken op een campingtafel: u ziet een bobbel, maar zodra u deze probeert in te drukken komt-ie op een andere plek weer naar boven. Dan legt u uw hand daarop, enzovoort. De enige manier is om het laken opnieuw zorgvuldig over de tafel te spreiden, om het woord nog maar eens te gebruiken: met beleid.

Een workshop

Enkele weken geleden zijn wij gestart met de training ‘Huursombenadering in de praktijk’. Deze heeft meer het karakter van een workshop: aan de hand van de opgedane kennis wisselen de deelnemers (o.a. beleidsmedewerkers, controllers en managers wonen) daarbij ervaringen en ideeën uit. Door, net als bij de bovengenoemde spelletjes, handig gebruik te maken van de regels, en slim te combineren. Daarbij hebben wij een rekenmodel ontwikkeld, waarmee de effecten van de verschillende beleidsaspecten (zoals harmonisatie, streefhuuraanpassingen en aftoppingsbeleid) inzichtelijk worden: de huursomgenerator.

En gelukkig: dan blijkt er toch meer mogelijk dan je op het eerste gezicht zou denken!

Meer informatie of vragen?

Om u verder op weg te helpen bij de huursombenadering  biedt Finance Ideas Academy de training ‘Huursombenadering in de praktijk’ aan.  Uiteraard is het mogelijk deze training incompany te verzorgen. Hierbij kan uw huurbeleid en de ruimte binnen uw huursom centraal staan! Vraag hier een vrijblijvend voorstel aan voor een sessie aan huis.

Auteur

  • Koen Velner
    Koen Velner Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

De tang van Blok