Handiger met inkomens en passend toewijzen: maak nu de efficiencyslag

Geplaatst op 31 oktober 2017
Geschreven door
Categorie Algemeen

Uit metingen is vastgesteld dat toewijzingen op basis van loonstroken, uitkeringsspecificaties of zelfstandig inkomen gemiddeld 6 keer zoveel tijd kosten als een toewijzing op basis van een Inkomensverklaring van de Belastingdienst. Bovendien blijkt dat in de praktijk regelmatig een beroep wordt gedaan op collega’s binnen de organisatie om deze inkomensregistraties te maken dan wel te controleren.

80-20 regel

De ‘80-20 regel’ gaat dus ook op voor inkomensregistratie en passend toewijzen: het merendeel gaat vrij eenvoudig, maar het blijkt onvermijdelijk dat een aantal gevallen ingewikkelder blijkt te liggen en dus onevenredig meer tijd vergt:  ofwel omdat bij de Belastingdienst eenvoudigweg geen inkomensgegevens bekend zijn, ofwel omdat de inkomenssituatie van de kandidaat-huurder(s) is gewijzigd als gevolg van werkloosheid, het vinden of veranderen van werk. En dat zijn er nog altijd aardig wat: tussen de 10 en 20%, afhankelijk van het toewijzingsbeleid van de corporatie.

Inzicht en handigheid

Voor een efficiënte en auditbestendige toewijzing is het dus noodzakelijk om juist in deze dossiers inzicht en handigheid te ontwikkelen.

De praktijktraining Inkomensregistratie maakt verhuurmedewerkers vertrouwder met het bepalen van toetsinkomen uit loonstroken, uitkeringsspecificaties en zelfstandig inkomen. Praktijk is het sleutelwoord in de vernieuwde praktijktraining inkomensregistratie: we werken met een groot aantal nieuwe cases die ‘uit het leven gegrepen’ zijn, waardoor de dagelijkse toepasbaarheid optimaal is. Ook hebben we in het cursusmateriaal een aantal handige checklists opgenomen, zodat het werken met actuele inkomensgegevens, loonstroken en zorg-situaties beter, nauwkeuriger en gemakkelijker gaat.

Auteur

  • Koen Velner
    Koen Velner Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...