De tang van Blok

Geplaatst op 28 november 2016
Geschreven door
Categorie Algemeen

Hup, daar is Willem met de waterpomptang
De nijptang of de combinatietang 
Hup, daar is Willem met de waterpomptang 
Want Willem is niet bang 

Ja, wie van ons kent dit aanstekelijke liedje uit de Fabeltjeskrant niet? Toen ondergetekende het in een verloren uurtje op youtube tegenkwam, moest ik onwillekeurig even aan onze minister voor Wonen denken. Houdt van aanpakken, is soms wat laconiek, en heeft altijd een kist met gereedschap in de aanslag.

Sinds de woningcorporaties op de werkbank van onze minister liggen, heeft hij al diverse gereedschapsstukken ter hand genomen, zou je kunnen zeggen. Zo zou je de verhuurderheffing met enige fantasie de bankschroef kunnen noemen waarmee hij de corporaties vastzet. Kom, laten we nog even doorgaan: de Woningwet, waarmee zullen we die eens vergelijken? Een zaag? Een beitel? Of een elektrische boormachine met allerlei verschillende opzet-stukken?

Nee, dan de tang. Die is er trouwens in allerlei soorten en uitvoeringen. Ik zal uitleggen wat ik bedoel. Eerst even de definitie volgens Van Dale: ‘ tang (de; v(m)) werktuig dat bestaat uit twee om één punt draaibare staven of armen om voorwerpen aan te pakken, samen te knijpen enz.’

Hou dit beeld vast: twee om één punt draaibare staven. Wikipedia spreekt zelfs van ’twee hefbomen’.

Hefboom 1: Passend toewijzen

De ene hefboom wordt gevormd door het passend toewijzen bij nieuwe verhuringen. Zoals in dit eerdere artikel al aangegeven blijkt zo’n 95% van alle toewijzingen terecht te komen onder de aftoppingsgrens. Waar afgelopen jaar nog sprake was van een speelveld tot de liberalisatiegrens, lijkt sinds 2016 juist de aftoppingsgrens de belangrijkste scheidslijn te zijn.

Hefboom 2: Huursombenadering

Nu de andere hefboom van de tang: de huursombenadering bij uw bestaande verhuringen. Deze hefboom is overigens een stuk ingewikkelder èn impactvoller dan u op het eerste gezicht wellicht zou verwachten. Het principe is simpel: de totale huursomstijging mag in 2017 niet meer dan 1% bedragen bovenop de al zeer geringe inflatie. Maar in 2017 moet u in de huursom naast de reguliere verhogingen ook de harmonisaties meenemen. En ook de inkomensafhankelijke huurverhogingen, tenzij u binnen de prestatie-afspraken met de gemeente expliciet iets geregeld heeft over het aanwenden van de opbrengsten ervan. Alles hangt dus met alles samen, want uiteindelijk moet u met alle huren opgeteld, binnen de maximale ruimte binnen de huursombenadering blijven. Hoe gaat u dat regelen? Hoe zorgt u ervoor dat uw huurbeleid hierop aansluit? In onze training ‘Huursombenadering in de praktijk’ gaan we in op alle variabelen en de onderlinge invloed in de huursom.

En daarmee is de ‘Tang van Blok’ compleet. Regels over nieuwe verhuringen aan de ene, en over bestaande verhuringen aan de andere kant. Rocket science? Volgens Blok niet. Als u die regels gewoon even goed beheerst, dan weet u precies waar ‘m de kneep zit.

Vragen?

Om u verder op weg te helpen bij de huursombenadering  biedt Finance Ideas Academy de training ‘Huursombenadering in de praktijk’ aan.  Uiteraard is het mogelijk deze training incompany te verzorgen. Hierbij kan uw huurbeleid en de ruimte binnen uw huursom centraal staan! Vraag hier een vrijblijvend voorstel aan voor een sessie aan huis.

Auteur

  • Koen Velner
    Koen Velner Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

Passend toewijzen: one size fits all?Huursommetjes maken? Kansen voor beleid!