De meerwaarde van energiezuinige huurwoningen

Geplaatst op 3 juni 2014
Geschreven door
Categorie Verduurzaming van vastgoed

Energierenovaties van huurwoningen… zijn ze rendabel? Een beslissende vraag voor corporaties die hun woningbezit willen verbeteren in een tijd waar middelen schaars zijn. Alles staat of valt bij de waardeontwikkeling die een huurwoning maakt door de renovatie.

Tijdens het Finance Ideas-seminar ‘De meerwaarde van energiezuinige huurwoningen’ op donderdag 26 juni 2014 staan nieuwe inzichten centraal en worden kansen belicht om energie besparingsambities van corporaties financieel haalbaar te maken.

Effect energie-investeringen op waarde corporatiewoning

Wat doen energie-investeringen met de waarde van een corporatiewoning? Een zeer relevante vraag als je wilt bepalen of een renovatie-investering haalbaar en rendabel is, als er financiering voor (grootschalige) renovaties moet worden aangetrokken of als bepaald moet worden of het (financieel) aantrekkelijk is om een woning uit te ponden.

Een belangrijke Nederlandse studie door de Nederlandse economen Dirk Brounen en Nils Kok naar waardeontwikkeling van woningen als gevolg van veranderingen in het energielabel door een renovatie, werd in 2011 gepubliceerd. Zij stelden als eersten in Nederland vast dat een verbetering in energielabel van een woning een significant effect heeft op de verkoopprijs van die woning.

Verschil verkoopprijs G-label versus A-label ca. 15%.

Uit het onderzoek blijkt dat huizenkopers bereid zijn om meer te betalen voor een woning met een beter energielabel. Voor een woning die van D-label naar A-label wordt gebracht, geldt een premie in de verkoopprijs van circa 10%. Een woning die in plaats van D-label slechts een G-label heeft, kan een korting op de verkoopprijs van 5% tegemoet zien. Het verschil tussen in de verkoopprijs van dezelfde woning met G-label of een A-label is daarmee zo’n 15%. Belangrijke les voor zowel corporaties, institutionele beleggers als particuliere huizenbezitters uit het onderzoek van Brounen en Kok: er is niet alleen een onmiddellijk financieel voordeel van lagere energiekosten te verwachten bij een investering in duurzaamheid, maar de toegenomen energie-efficienty leidt ook tot hogere transactieprijzen bij verkoop van de woning.

De studie van Brounen en Kok die internationaal veel aandacht kreeg, laat echter ook vragen onbeantwoord. Sinds het stuk in 2011 werd gepubliceerd zijn beide deskundigen dieper in de materie gedoken. Nils Kok heeft zich daarbij onder meer gericht op onderzoek naar de waardecreatie van groen vastgoed in de VS.

De ontwikkeling van verduurzaming in de corporatiesector heeft ondertussen evenmin stil gestaan. Initiatieven als de Groene Huisvesters en de Stroomversnelling, maar zeker ook individuele ambities van woningcorporaties op het gebied van energierenovaties van hun woningen, roepen steeds weer de vraag op: hoeveel zie ik nu terug in de waarde van de woningen als ik deze investering in een duurzame renovatie doe? De vraag of energierenovaties van huurwoningen rendabel (kunnen) zijn, is een beslissende vraag voor corporaties die hun woningbezit willen verbeteren in een tijd waarin middelen schaars zijn.

Seminar ‘De meerwaarden van energiezuinige woningen’

Finance Ideas organiseert daarom op donderdag 26 juni 2014 vanaf 13.30 uur het seminar ‘De meerwaarde van energiezuinige huurwoningen’. Actuele trends en ontwikkelingen en nieuwe inzichten over dit onderwerp staan hierin centraal. Tijdens het seminar zullen onder andere Nils Kok (Maastricht University, GRESB), Lex de Boer (Lefier), Birgitte van Hoesel (WSW) en Robbert van Dijk (CBRE Global Investors) kansen belichten om energie besparingsambities van corporaties financieel haalbaar te maken. Het programma treft u hier aan.

Wilt u dit seminar bijwonen, dan kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar info@finance-ideas.nl. Voor de eerste 10 aanmeldingen stelt Finance Ideas Academy gratis toegangskaarten beschikbaar.

Auteur

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

"Nul-op-de-meter" woningrenovaties:Energetische aanpak corporatiewoning: tot 4500 Eur Blok-subsidie