Beleidswaarde een centrale rol in beoordelingskader

Geplaatst op 13 november 2017
Geschreven door
Categorie Sturing op vastgoed & financiën, Woningwet

Woensdag 8 november jl. organiseerde BZK de bijeenkomst Marktwaardering. Tijdens deze bijeenkomst kondigde WSW en ILT-Aw aan dat beleidswaarde een centrale rol gaat spelen in hun gezamenlijke beoordelingskader en dat bedrijfswaarde zal verdwijnen. Onderstaand figuur werd gepresenteerd.

De marktwaarde waterval

Bekijk hier de volledige presentatie van BZK over de marktwaarde waterval.

Inzicht in maatschappelijke vermogensinzet met eenduidige sturing als resultaat

Begin 2014 heeft Finance Ideas voor het eerst de marktwaarde waterval geïntroduceerd in bijeenkomsten met meer dan 30 corporaties. De waterval geeft inzicht in de maatschappelijke vermogensinzet van corporaties en maakt eenduidige sturing mogelijk. Dit gedachtegoed vindt nu breed ingang binnen de sector.

Handige tools om de sturing te realiseren

De afgelopen jaren heeft Finance Ideas drie tools voor corporaties ontwikkeld waarin de waterval centraal staat. FIRE marktwaarde berekent een marktwaarde en een beleidswaarde. FIRE Asset ondersteunt asset management met behulp van de markt- en beleidswaarde. Uniek is dat de ontwikkeling van de markt- en beleidswaarde voor de komende 15 jaar zichtbaar wordt gemaakt zodat een corporatie financiële prognoses op beleidswaarde kan maken. FIRE investeringen berekent alle belangrijke ratio’s op basis van zowel de markt- als beleidskasstromen.

Meer leren over de marktwaarde waterval of aan de slag met uw eigen marktwaarde waterval?

Tijdens de training Verantwoord Investeren wordt uiteraard de marktwaarde waterval besproken. De marktwaarde waterval geeft inzicht in de maatschappelijke vermogensinzet van corporaties en is dan ook van belang bij het bepalen van het (gewenste) rendement op investeringen bij zowel bestaand als nieuw vastgoed. De training Verantwoord Investeren biedt daarmee een helder afwegingskader hoe u kunt komen tot  verantwoorde investeringskaders met een gezonde ruimte voor innovatie en vernieuwing.

Auteur

  • Daan Vrijmoet
    Daan Vrijmoet Directeur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

beleidswaarde woningcorporaties