Leergang CorporatieFinanciën “Je kunt het geld maar één keer uitgeven”

Geplaatst op 28 januari 2020
Geschreven door
Categorie Algemeen

Kasstromen, balans, verlies- en winstrekening, verdienmodel, beleidswaarde, et cetera. Financiële zaken waar portefeuillemanager Odyl Wittendorp en projectleider Karel te Brake, beiden werkzaam bij Viverion, “meer kennis van wilden nemen”. En dus volgden ze de leergang CorporatieFinanciën. “We weten echt beter hoe financiële zaken in elkaar steken en waarom bepaalde beslissingen worden genomen.”

Laten we eerst eens beginnen met een voorstelrondje

Odyl Wittendorp

Odyl Wittendorp

Odyl Wittendorp: “Als portefeuillemanager verwoord ik de stem van de toekomstige huurder. Daarmee bedoel ik dat ik binnen Viverion medeverantwoordelijk ben voor hoe de woningvoorraad er over 10 á 15 jaar uit zou moeten zien en wat we daarvoor moeten doen. De huurder verandert, denk aan langer zelfstandig blijven wonen, meer eenpersoonshuishoudens, et cetera. Dat heeft invloed op hoe we straks wonen.”

Karel te Brake: “Sinds maart 2019 werk ik bij Viverion, daarvoor werkte ik in de aannemerij en als adviseur in de bouw. Een mooi vak, maar toen ik getipt werd dat er een vacature was voor de functie van projectleider, heb ik meteen contact gezocht. Binnen een paar weken was het rond, en nu begeleid ik van A tot Z het groot onderhoud en de verduurzaming van het vastgoed van Viverion. Dat bevalt uitstekend.”

Waarom deze leergang?

Karel te Brake

Karel te Brake

Karel te Brake: “Ik merkte dat het in een corporatie financieel anders werkt. Je hebt hier meer spelregels waaraan je moet voldoen en kaders waarbinnen je moet werken. Dus wilde ik graag meer weten van hoe het financieel in elkaar steekt.”

Odyl Wittendorp: “Financiën zit niet in mijn DNA, maar het hangt wel nauw samen met het vak vastgoedsturing. Daarom wil ik het goed begrijpen. Het maakt mij een betere gesprekspartner voor onder andere mijn collega’s bij financiën. Nog een voordeel: ik kan  kritische vragen stellen. Redenen genoeg om deze leergang te volgen.”

Was het wat?

Odyl Wittendorp: “Het was veel interessanter dan ik van tevoren had bedacht. Het was heel erg praktijkgericht, de trainer kwam met aansprekende voorbeelden, en het was super interactief. Voor mij heeft dat misschien wel de meeste toegevoegde waarde. Het interactieve gaf andere inzichten en maakte het levendig en interessant.”

Karel te Brake: “Het was een gemêleerde groep, er was bijvoorbeeld ook een opzichter een directeur-bestuurder en iemand van een gemeente, waardoor er ook verschillende inzichten waren. Ik vond het prettig dat het opgedeeld was in eens per 14 dagen een dagdeel. Dan heb je voldoende tijd om tussendoor de eigen organisatie onder de loep te leggen en de opdrachten uit te werken.”

Opdrachten? Welke opdrachten?

Odyl Wittendorp: “We kregen opdrachten mee met betrekking tot de jaarrekening van je eigen corporatie, en we hebben een investeringscase doorgerekend.”

Karel te Brake: “Dan kom je daarna weer bij elkaar en spreek je dat met zijn allen door. En zie je dat andere corporaties soms anders tegen bepaalde ratio’s aankijken. Dat zet je toch aan het denken.”

Gezellig samen ‘huiswerk’ maken?

Karel te Brake: “Nou dat niet hoor, maar we hebben de opdrachten zeker samen besproken en soms verschilden onze inzichten. Daar voer je dan gesprekken over. Sterker nog, intern verspreid ik mijn vergaarde kennis met veel plezier.”

Odyl Wittendorp: “We gebruiken en zetten onze verworven kennis allebei op een andere manier in omdat we een andere functie hebben, maar Karel heeft een andere blik en dat maakt mij weer scherper.”

Cijferfreak geworden?

Karel te Brake: “Je kunt het geld maar één keer uitgeven, dan kun je het maar beter goed doen. Ik heb nu veel meer begrip waarom dingen wel of niet kunnen in financieel opzicht, en waar de ‘centen’ blijven.”

Odyl Wittendorp: “Ik heb geen ambities om de financiële kant op te gaan hoor. Maar deze leergang heeft me veel meer inzicht gegeven in financiële zaken die van invloed zijn om mijn werk. Ik kan nu inderdaad kritische vragen stellen.”

Hoe en wanneer volgt u de Leergang CorporatieFinanciën?

De leergang is opgebouwd uit vijf sessies van elk één dagdeel, telkens met tussenpozen van twee weken. Wilt u meer weten over de inhoud van deze training? Bekijk het programma en de data.

De training kan ook in company worden gegeven en in combinatie met andere corporaties binnen uw regio worden georganiseerd. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Auteur

  • Jeroen Dungelmann
    Jeroen Dungelmann Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

Passend toewijzen: 3 praktijkcases van ouderen met vermogenStaat van de Corporatiesector 2019