Inkomensregistratie: “Ik wil op alle situaties voorbereid zijn”
Bij het toewijzen van huurwoningen speelt inkomensregistratie een belangrijke rol. Als er fouten worden gemaakt bij het toewijzingsproces, heeft dat vaak verstrekkende gevolgen. Ondertoezichtstelling is dan zelfs niet uitgesloten.
Boet Grob is kwaliteitsmedewerker verhuur bij WonenBreburg. “Ik controleer alle verhuren op passendheid, gemeentelijke regels, volledigheid en correctheid. Ook houd ik de AVG-regels in de gaten en pas die toe op dossiers.”
Hoe komt inkomensregistratie bij jouw werk om de hoek kijken?
“Wij werken met woonadviseurs. Dat zijn verhuurmedewerkers die de intake doen met potentiële huurders. Zij werken dan met gegevens die mensen zelf aanleveren, waaronder inkomensbescheiden en samenstelling van het huishouden. Dat nemen ze mee met de huurprijs en zo wordt bepaald of de woning wordt toegewezen. We hanteren daarbij een vier-ogenprincipe, omdat de wet- en regelgeving erg streng is. De woonadviseurs controleren elkaar voordat de verhuur ingaat. Als kwaliteitsmedewerker controleer ik alle schattingen voordat de verhuur ingaat. Achteraf controleer ik alle reguliere verhuringen. Op onze verhuringen aan studenten voer ik steekproeven uit.”
Waarom zo’n strenge controle?
“Het is belangrijk dat inkomensregistratie op de juiste manier en correct gebeurt. Als je dingen mist en er wordt op basis daarvan niet passend toegewezen, kan dat een probleem zijn zodra dat dossier eruit wordt gepikt bij een accountantscontrole. Dat kan zelfs tot een aantekening leiden op de management letter en dat wil je natuurlijk niet als corporatie. In eerste instantie volgt er uiteraard eerst een waarschuwing. Als de steekproef wordt uitgebreid en er worden meer fouten gevonden, kun je als corporatie zelfs onder toezicht komen te staan.”
Hebben jullie daarom ook de incompany-training gevolgd?
“Ja, ik wilde graag dat de kennis die we hebben over inkomensregistratie geborgd blijft. Met een incompany kun je oefenen met casussen die wij in onze praktijk niet iedere dag tegenkomen. Zo ben je goed voorbereid mocht die situatie een keer langskomen. Denk bijvoorbeeld aan de verhuur aan twee studenten waarvan er één voltijd studeert, en de ander in deeltijd. Hoe moet je in zo’n situatie de woning correct toewijzen? Dit soort situaties zien wij niet veel, maar komen wel af en toe voorbij. Of iemand die zorg levert aan een gezinslid. Daar gelden speciale uitzonderingen voor qua toetsing. Het is zinvol om daarop voorbereid te zijn.”
Vond je die casussen ook het nuttigste onderdeel?
“Ja, en mijn collega’s vonden dat ook. Ik vond vooral de Loonstrookquiz heel leuk bedacht. Je kreeg een praktijksituatie voorgelegd en kon in groepjes overleggen over het juiste antwoord. Het proces van overleggen was heel leuk en nuttig. Je krijgt echt een inkijkje in hoe anderen tot een antwoord komen. Door te sparren met elkaar komt er een goed doordachte oplossing uit waar je allemaal achter staat. Door die vorm ga je spelenderwijs en dynamisch verder de diepte in dan bij een pure theorieles. Echt een toegevoegde waarde wat mij betreft. Ook zie je vele soorten loonstroken waardoor je beter voorbereid bent op eventuele schattingen.”
Hoe helpt dat jullie als corporatie verder?
“Onze woonadviseurs staan steviger in hun schoenen en kunnen hun werk met meer zelfvertrouwen uitvoeren. De training kost je slechts een paar uur tijd, maar die tijd verdien je dubbel en dwars terug doordat de kwaliteit van je werk stijgt. Bovendien kun je alles achteraf als naslagwerk nog eens rustig doorlezen als het nodig is.”
Zelf ook oefenen met grensgevallen?
Oefenen en je kennis up to date houden is essentieel. Tijdens de training Verdieping Inkomensregistratie gaan we dieper in op aanpassingen en oefenen we met grensgevallen, lastige loonstroken en inkomenssituaties. Wat kan wel, wat kan niet en waar moet je op letten? Bekijk het programma of vraag vrijblijvend een voorstel aan voor een in company opleiding op maat.