Dàt zouden meer mensen moeten doen!

Geplaatst op 21 januari 2019
Geschreven door
Categorie Algemeen

Saskia Waciuri (WS Nijkerk) en John Gootzen (WoonGoed 2-Duizend) over de Leergang Corporatie Financiën: ‘Dàt zouden meer mensen moeten doen!’

Je zal maar teamleider Wonen of manager Vastgoed zijn. Bestuurssecretaris. Medewerker afdeling Financiën. Of projectleider.

Dan krijg je regelmatig te maken met termen als ‘marktwaarde’, ‘resultaat’ en ‘kasstromen’, in bijeenkomsten met het MT bijvoorbeeld. Maar ook in overleggen met de gemeente of andere stakeholders, wanneer je het gekozen beleid moet uitleggen dat mede op die cijfers is gebaseerd.

Zónder dat je zelf een financiële opleiding of achtergrond hebt? Hoe doe je dat?

“Om eerlijk te zijn was ik al even op zoek naar een geschikte opleiding en dacht ik dat ik er bijna uit was”, zo vertelt John Gootzen, manager Vastgoed bij WoonGoed2-Duizend. “Maar bij elke cursus was de insteek òfwel profit òfwel non-profit.  Bij een woningcorporatie zit je daar eigenlijk tussenin, en daar sluit de Leergang CorporatieFinanciën (kortweg LCF) perfect op aan.”

Saskia Waciuri, Hoofd Woondiensten bij Woningstichting Nijkerk is het hiermee eens. “Als MT-lid wilde ik gewoon meer bagage hebben om de juiste discussie te kunnen voeren bij investeringen. Wanneer het gaat over ‘marktwaarde’, dan wil ik daar ook de consequenties van snappen: waarom doen we dingen? Ik hoef niet alles tot in de fijnste boekhoudkundige details te weten, maar het is wel belangrijk dat ik de juiste vragen stel.”

De juiste vragen stellen?

“Ja. Want hoe kan ik immers akkoord geven op een investeringsbesluit als ik niet 100% begrijp wat er bedoeld wordt en welke gevolgen het heeft voor het totaal?” zo vult John aan: “We hebben als woningcorporaties bovendien een maatschappelijke doelstelling, maar die kunnen we alleen volhouden met een duurzaam financieel beleid. Dat moet je wel kunnen uitleggen aan bijvoorbeeld een huurdersvereniging, of aan een wethouder in het kader van prestatieafspraken.”

Theorie en praktijk samen met inhoudelijke discussie!

Over de opleiding zelf zegt Saskia: “Het was erg prettig dat de cursus is opgebouwd uit een aantal dagdelen met de nodige tijd daartussenin. Niet 1 of 2 lange dagen waarin je aandacht op een bepaald moment wegzakt.

Het is immers geen alledaagse materie voor ons. Op deze manier blijft alle opgedane kennis goed hangen. Het studiemateriaal kan je trouwens ook prima als naslagwerk gebruiken.”

John: “Ik heb het huiswerk ook met onze financial controller doorgelopen, dat was erg prettig. Je hebt dan direct de inhoudelijke discussie hierover, theorie en praktijk samen.”

Gefeliciteerd!

Inmiddels hebben John en Saskia de Leergang Corporatie Financiën succesvol afgerond, samen met de andere cursisten Monaim Oulad Ali Ouhmed (woCom), Joey van Osch (Tiwos), Carla van Wingerden- van Vliet (Lek en Waard), Ruud Steyver (ABF Research), Tanja Paffen (Wooncorporatie De Goede Woning), Louise Wieringa (Kennemer Wonen), Rob J. de Jong (Sto Isoned bv) en Joyce Visser (WoonInvest).

Auteur

  • Jeroen Dungelmann
    Jeroen Dungelmann Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

sectorbeeld 2018 woningcorporatiesLoonstrook zkt. lezer