“Ik zit nu als volwaardige gesprekspartner aan tafel”
De meesten van ons zitten op het werk aan één kant van de medaille: we geven geld uit of we zijn er de ontvanger van. Remco van de Ven van Woningstichting Maasdriel doet het allebei. “Ik zit, soms onbewust, tot over mijn oren in de financiën. Een extra training over CorporatieFinanciën was dan ook zeer welkom!”
Inzicht in investeringen voor financiële gezondheid organisatie
Remco werkt inmiddels een jaar of tien in de corporatiesector. “Sinds twee jaar ben ik manager Wonen en Vastgoed bij Woningstichting Maasdriel, een kleine corporatie met ongeveer 950 woningen in de gemeente Maasdriel. Als manager Wonen en Vastgoed ben ik onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud, de nieuwbouw en verduurzaming van ons bezit. Daar gaan aardig wat kosten en investeringsbesluiten in zitten. Het is dus voor mij belangrijk te weten waar het geld vandaan moet komen om bepaalde investeringen te doen en hoe ik bij kan dragen aan de financiële gezondheid van onze organisatie. We moeten immers niet alleen nu, maar ook in de toekomst zorgen voor goed wonen voor mensen die hier niet zelf in kunnen voorzien.”
Meer inzicht in het huishoudboekje van je corporatie dus?
“Inderdaad. En daar komt bij dat ik in het MT graag aan tafel wilde zitten als een volwaardige gesprekspartner. Dan moet je weten hoe het huishoudboekje eruit ziet. Wat gaat eruit en erin? Wat gebeurt er in de organisatie als je aan een bepaalde knop draait? Ik moet de begroting goed kunnen doorgronden om zo een advies te kunnen geven als dat nodig is.”
Hoe heb je de Leergang ervaren?
“Heel positief! Ik vond het waardevol om met verschillende corporaties, maar ook met andere sectoren in de groep te zitten. Zo krijg je een kijkje in de keuken van andere corporaties, maar leer je ook hoe gemeenten of een brancheorganisatie hier naar kijken. Daar kun je jezelf dan weer mee vergelijken of er ideeën door opdoen.”
Je hebt een bijzondere eindpresentatie gemaakt. Vertel eens?
“Ik heb mijn eindpresentatie gemaakt in de vorm van enkele tekeningen. Daarop is onder andere te zien hoe we met z’n allen eigenlijk blind op een ravijn afrennen. Die tekening staat symbool voor de maatschappelijke druk die corporaties ervaren als het gaat om het realiseren van onder andere goed wonen en duurzaamheid. Dat doen we allemaal voor een groot deel met geleend geld. Maar daar zit natuurlijk een einde aan. Op gegeven moment kan dat niet meer en dan stort je het ravijn in als je niets doet. Die realisatie opende mij de ogen dat er duidelijke keuzes gemaakt moeten worden. De Leergang CorporatieFinanciën wees ons met andere woorden op de risico’s van ons eigen gedrag.”
Waarom zitten er zulke risico’s aan geleend geld?
“Het businessmodel van corporaties is eigenlijk omgekeerd aan dat van het bedrijfsleven. Wij zetten wonen en de huurder voorop. Het levert geen financieel gewin op, terwijl we juist kosten maken om die bewoner zijn leven te verbeteren en zijn onderdak te onderhouden. We zorgen niet voor aandeelhouderswaarde, keren geen dividend uit, maar zorgen voor maatschappelijke meerwaarde. Dat kost wel geld. En die gedachte kwam mooi terug in de training. De Leergang heeft mij geleerd dat we bewust risico’s nemen, maar in de toekomst wellicht ook een pas op de plaats moeten maken om de continuïteit te borgen.”
Wat is het belangrijkste dat geleerd hebt?
“Bewust zijn van de risico’s was er één van. Maar ook welke dingen geld opleveren en welke niet: een renovatie levert minder nieuwe kasstromen op dan nieuwbouw. En ik heb nu een beter beeld van de toekomstige kosten omdat we nu in kaart brengen in welke staat de woningen verkeren. Zo zien we wat er de komende jaren aan kosten verwacht kan worden. Op die manier denken helpt bij het financieel sturen van de organisatie. Dat is nodig, want een corporatie, hoe klein ook, is net een olietanker. Die keert wel, maar het gaat heel langzaam, dus je moet snel aan het roer draaien.”
Hoe en wanneer volg je de Leergang CorporatieFinanciën?
De leergang is opgebouwd uit vijf sessies van elk één dagdeel, telkens met tussenpozen van twee weken. Wil je meer weten over de inhoud van deze training? Bekijk het programma en de data.
De training kan ook in company worden gegeven of in combinatie met andere corporaties binnen je regio worden georganiseerd. Neem contact op voor de mogelijkheden.