“De training heeft mijn wereld iets verbreed”

Geplaatst op 22 april 2024
Geschreven door
Categorie Algemeen

Soms is het goed om eens over het muurtje te kijken van je eigen werk en te gluren bij de buren. Dat is precies wat Marije Vaanhold deed toen ze de training Corporatiefinanciën ging volgen. “Ik wilde op goed niveau mee overleggen.”

Marije VaanholdMarije Vaanhold is coördinator Vastgoed bij woningcorporatie Domijn in Enschede. Ze werkt nog niet zo lang in de sector en vond dat wat extra aandacht voor het financiële aspect van haar werk wel nuttig zou zijn. “Ik werk sinds januari 2023 voor Domijn, dit is inderdaad mijn eerste ervaring in de corporatiesector. Mijn werk als coördinator Vastgoed vind ik erg leuk. Ik zorg dat alle processen op de afdeling goed verlopen. Het gaat daarbij om nieuwbouw, onderhoud en beheer en het dagelijkse onderhoud van het vastgoed. Ik adviseer, coördineer, borg, bewaak en doe voorstellen voor bijsturing. Waar kunnen we de vastgoedprocessen verbeteren en slimmer organiseren bijvoorbeeld. Ik ben de verbindende schakel tussen operationeel, tactisch en strategisch niveau.”

Heb je daarbij veel met financiën te maken?

“Op onze afdeling hebben we twee coördinatoren, waarvan ik er één ben. Mijn collega is meer in the lead voor wat betreft het hele proces rondom de meerjarenonderhouds-en investeringsbegroting. Om op goed niveau met mijn collega te kunnen overleggen, had ik behoefte aan meer financiële kennis. Ik denk dat als ik mijn werk goed doe en de interne vastgoedprocessen goed inricht, dat ook positieve gevolgen kan hebben voor de financiën van de corporatie als geheel.”

Wat heb je geleerd?

“Wat ik mooi vond was dat de training  mooi aansloot op elk niveau. Iedereen kon het goed volgen. De docent ging in op actuele marktontwikkelingen in de sector zoals de nationale prestatieafspraken, rentestijgingen en welk effect die hebben op een corporatie. Verder werd ons gevraagd of onze corporatie financieel gezond is. Interessante vraag! We leerden dat te bepalen door ons eigen jaarverslag door te nemen. Dan ben je zowel praktisch bezig, maar je leert ook de theorie erachter. Twee vliegen in één klap. De training heeft mij zeker meer begrip voor corporatiefinanciën gebracht.”

Is dat belangrijk?

“Ja, dat vind ik wel. Zodra ik nu vraagstukken oppak in mijn werk neem ik deze kennis mee.  De training heeft mijn wereld dus iets verbreed.”

Begrijpen hoe het écht zit met de financiën van je woningcorporatie?

Dat kan met een aantal smaken. De basistraining Corporatie Financiën is een mix tussen theorie en praktijk. Een operationele training waarin u gaat oefenen met de begrippen als winst, kasstromen en de belangrijkste financiële ratio’s.

Meer behoefte aan een strategische verdieping? Tijdens de Leergang CorporatieFinanciën bent u (in vijf middagen) in staat om een nog betere sparringpartner te zijn voor uw financiële collega’s. De focus ligt daarbij op de samenhang tussen thema’s als ‘waarde’, ‘resultaat’ en ‘kasstromen’

Behoefte aan een in company om samen met uw collega’s meer te leren over de basis rondom financiën? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Relevante opleidingen

Financieel sturen

Wat leert u?

  • Inzicht kerngetallen en rendementen
  • Samenhang financiële thema’s
  • Beslissingen en afwegingen maken
  • Intern de juiste vragen stellen
Control & Compliance

Wat leert u?

  • Financiële basiskennis
  • Inzicht begrippen en denkwijzen
  • Stukken interpreteren en beoordelen
  • Vragen stellen als sparringpartner

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...