Renske de Wit, ZVH: “Ik kan nu de juiste vragen stellen”

Geplaatst op 10 oktober 2022
Geschreven door
Categorie Algemeen

Renske de WitCijfers. Die voelden voor Renske de Wit, manager Wonen bij ZVH, altijd al de ver-van-mijn-bedshow. “Daar moet ik wat mee dacht ik op een gegeven moment.” En dus volgde ze de leergang CorporatieFinanciën. “Ik heb inzicht in financiële zaken gekregen, begrijp nu onder meer hoe een jaarrekening in elkaar steekt.”

En hoe voelt dat: weten hoe een jaarrekening in elkaar steekt?

“Goed! Al had ik nooit gedacht dat ik het leuk en interessant zou vinden om dat te weten. Er was ook nooit noodzaak toe, omdat ik voorheen werkte bij een grote corporatie. Daar heeft iedereen een afgebakende taak en kon ik de cijfers laten voor wat ze waren. Bij een kleinere corporatie is dat anders. Als manager Wonen zit ik ook bij overleggen waar de financiën aan de orde komen. Dan is het toch wel heel lekker als je begrijpt waar het over gaat, zodat je de juiste vragen kunt stellen en mee kunt denken.”

En dat was een dingetje?

“Ja dat was het. Ik hoorde tijdens overleggen financiële termen voorbijkomen die me niets zeiden. Als ik een begroting zag was dat voor mij Grieks. Omdat ik toch wel graag mee wil praten en zinnige dingen wil kunnen zeggen, ben ik op zoek gegaan naar een training. Ik kwam al snel bij Finance Ideas Academy terecht, deze leergang sluit precies aan bij wat ik zocht.”

Zit het hoofd nu vol met kennis over balans, begroting, kasstroom, et cetera?

“Haha, vergeet marktwaarde, jaarrekening, kengetallen, het beoordelen van investeringen, rendement, de winst- en verliesrekening niet. Want ook dat kwam allemaal aan bod. En nog veel meer. Het was echt wel een pittige training van 5 dagdelen met evenzoveel modules, en met tussendoor ook nog huiswerk. Voor iedere module nam ik de voorgaande modules en de rekensommen ook weer door. Zo maakte ik me de stof goed eigen.”

Het was ook online

“Dat is best wel intensief. Je staat constant aan. Je zou misschien denken dat er online minder interactie is, maar dat is niet waar. De trainer hield ons er goed bij op een leuke manier. De deelnemers waren van verschillende corporaties, dat vond ik ook leuk. Je hoort dan hoe het bij anderen gaat. Dat is leerzaam.”

Sprong er wat uit?

“Ik heb geleerd dat het om veel getallen gaat, maar dat een paar getallen heel belangrijk zijn. Dat was een hele opluchting voor mij, dat ik niet álles hoef te doorgronden. Dat een aantal getallen er echt toe doet, omdat die de begroting, de jaarrekening, of de winst- en verliesrekening beïnvloeden. Sterker nog, ik heb in mijn vorige baan zelfs een fout uit de jaarrekening gehaald. Financieel expert worden was niet mijn doelstelling, ik wil mee kunnen praten.”

En dat is gelukt?

“Wat voorheen Grieks voor mij was als ik naar cijfers keek, is nu Nederlands. Ik begrijp de logica. Mijn eindpresentatie met sheets met veel beelden – in plaats van cijfers, dat dan weer wel – weerspiegelden mijn reis door deze leergang. Ik kijk er met een goed gevoel op terug.”

Meer weten over de leergang CorporatieFinanciën?

Wilt u meer weten over de inhoud van deze training? Bekijk het programma en de data. De training kan ook in company worden gegeven. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Relevante opleidingen

Financieel sturen

Wat leert u?

  • Inzicht kerngetallen en rendementen
  • Samenhang financiële thema’s
  • Beslissingen en afwegingen maken
  • Intern de juiste vragen stellen
Control & Compliance

Wat leert u?

  • Financiële basiskennis
  • Inzicht begrippen en denkwijzen
  • Stukken interpreteren en beoordelen
  • Vragen stellen als sparringpartner

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...