De jaarrekening: straks ook weer intern bruikbaar

Geplaatst op 14 oktober 2024
Geschreven door
Categorie Algemeen

De balans hoort getrouw, duidelijk en stelselmatig de juiste grootte en samenstelling van het vermogen (activa en passiva) ultimo boekjaar aan te geven. Dat is de definitie die velen van ons nog wel uit hun financiële opleiding kunnen herinneren. Wat is er aangepast en welke effect heeft dit? In dit artikel zetten we de belangrijkste aanpassingen uiteen.

Jaarrekening en financiële sturing sluiten niet meer aan

Door de toepassing van de marktwaarde als waarderingsgrondslag voor woningcorporaties kwamen we binnen de volkshuisvesting steeds verder van deze definitie af te staan. Het opstellen van de jaarrekening op volstrekt andere grondslagen dan de interne sturing van de organisatie, leidt nog steeds veelvuldig tot discussies over het nut en de noodzaak. Deze systematiek, met een jaarlijks waarderingshandboek inclusief validatie, aanpassing van automatiseringssystemen, extra druk op de accountantscontrole en lastenverhoging, zorgde daarnaast ook voor een forse vertraging in het proces van de samenstelling van de jaarrekening.

Min of meer als tegemoetkoming aan de veelvuldige bezwaren op de marktwaarde grondslag, wordt in de toelichting op de vaste activa de beleidswaarde vermeld, waarbij de marktwaarde op een viertal punten wordt toegespitst op het eigen beleid van de corporatie. Voor de jaarrekening 2024 ondergaat deze beleidswaarde een aantal relevante aanpassingen en wordt er gesproken van bedrijfswaarde 2.0.

Marktwaarde alleen nog relevant voor borging

Ook de marktwaarde wordt herzien. In eerste instantie voor de jaarrekening 2025, maar dit is een jaar uitgesteld. Voornamelijk omdat vanaf 2026 de beleidswaarde op de balans wordt opgenomen en de marktwaarde niet meer als waarderingsgrondslag wordt gebruikt. De marktwaarde blijft alleen nog relevant voor de borging van de financiering en hoeft niet meer te worden opgenomen in de jaarrekening.

Bovendien wordt de marktwaarde op centraal niveau bepaald, op basis van de vastgoeddata van de corporatie. Het aanleveren van de juiste inputgegevens is vele malen eenvoudiger dan het bepalen en controleren van de individuele output van de corporaties uit allerlei verschillende rekentools.

Reële vastgoedwaardering

Na tien jaar mogen we eindelijk het heilloze pad van de marktwaarde achter ons laten. We streven weer naar een meer reële vastgoedwaardering, met minder administratieve kosten, een korter controletraject en een relevante en ook intern bruikbare verantwoording. Hopelijk kunnen we door deze acties het samenstellingsproces van de jaarrekening aanzienlijk bekorten.

Meer weten over het proces van boekhouding tot jaarrekening?

Tijdens de praktische cursus Opstellen jaarrekening voor corporaties krijgt u inzicht in de actuele stand van zaken met betrekking tot de vormvereisten van de jaarrekening. Ook bespreken we praktische tips voor het opstellen ervan. Het gehele proces van het samenstellen van de jaarrekening komt aan bod, waarbij de samenhang tussen de verschillende onderdelen zichtbaar wordt. Bekijk het programma en de data.

Relevante opleidingen

Begroten

Wat leert u?

  • Nieuwste vormvereisten en regels
  • Praktische tips opstellen jaarrekening
  • Inzicht in samenhang van onderdelen
  • Jaarrekeningen lezen en interpreteren

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...