Vanhier Wonen: uit de ratrace en bewust effectief (be)sturen

Geplaatst op 29 januari 2024
Geschreven door
Categorie Algemeen

Marcel MeulenVanhier Wonen is een corporatie met ongeveer 1.120 woningen, actief in Zuid-Limburg. Net zoals andere corporaties zoekt Vanhier Wonen ook naar een goede balans in haar maximale maatschappelijke prestatie. “Sturing is tegenwoordig een hele kunst”, aldus Marcel Meulen, directeur-bestuurder (ai) bij Vanhier Wonen. “Door jezelf scherp te houden kun je effectief sturen. Blijven leren en bewust zijn van je valkuilen is daarin belangrijk”. Om dit in de praktijk te brengen volgde Marcel de Leergang Integrale Corporatiesturing. In een gesprek deelt hij zijn ervaring.

Blijven leren om effectief te (be)sturen dus?

Klopt helemaal. Wonen is voor ons meer dan alleen woonruimte leveren. We zetten ons actief in voor de woonomgeving en leefbaarheid in ons werkgebied. Om dit te realiseren werken we actief samen met de gemeente, zorg- en welzijnsaanbieders en andere instellingen. Gezamenlijke KPI’s zijn dan belangrijk, maar de mensen maken het verschil. Het beheersen van instrumenten die invloed hebben op ‘soft controls’ zorgen voor meer grip op sturing. En die integrale kennis moet je af en toe even opfrissen en bijwerken.

Waarom was het integrale karakter hierin zo belangrijk?

Als (interim) bestuurder loop ik al een paar jaartjes mee. Ik heb me dus wel verdiept in de nodige disciplines. Toch is het dan fijn dat je de hele bandbreedte nog een keer doorloopt. Zo krijg je opnieuw oog voor het integrale aspect en welke rol dit heeft. Kloppen alle KPI’s die je gebruikt? Hoe is de sturing ingericht? Welke beheersinstrumenten hebben invloed op de motivatie, loyaliteit, integriteit, inspiratie en normen en waarden van medewerkers? Ik wilde dit graag nog een keer door akkeren, zodat je weer op scherp staat.

Wat was de aanleiding om dit te doen?

Er verandert veel in een ongelofelijk snel tempo. Daarbovenop spelen macro-economische veranderingen een rol en staan corporaties voor belangrijke keuzes. Om hier doorheen te navigeren moet je up-to-date zijn. Wat zijn de laatste inzichten en hoe pas je dat toe? Door dit samen met een groep binnen de sector te doen, ontstaan er veel nieuwe inzichten. State of art materie op een integrale manier.

Zit je dan alleen met bestuurders?

Nee, en om eerlijk te zijn vond ik dat juist een toegevoegde waarde. Door de leergang te volgen met een diverse groep aan mensen zoals bestuurders, teamleiders, managers of coördinatoren, blijf je van elkaar leren. Ook de diversiteit in leeftijden voegt veel toe. Het geeft een kans om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en dat houdt je als bestuurder scherp.

Er dus veel interactie en ruimte voor de praktijkvoorbeelden?

Ja, je wordt tijdens de leergang echt uit de passagiersstoel gehaald en in de driver’s seat gezet. Daarmee krijg je een actieve rol en pas je kennis direct toe. Wat mij betreft een groot voordeel, want zo blijft het beter hangen. Je wordt gedwongen om na te denken over de kennis die gedeeld wordt en die spiegel voor te houden.

Van elkaar leren: hoe ziet dat eruit?

Je werkt aan eigen praktijkopdrachten. Meestal presenteren twee mensen per sessie hetzelfde onderwerp. Het is niet alleen het verhaal dat dan waardevol is, maar ook de interactie die ontstaat als iemand zijn verhaal presenteert. En de discussie die volgt over verschillende perspectieven: Hoe doen andere corporaties dit? Hoe doen andere vakdisciplines het? En andere leeftijdsgroepen? De docent zorgt continu voor ruimte in die discussies. Deze constructieve feedback houdt elkaar scherp.

Welk inzicht neem je mee?

Voor mij zaten er vooral veel ‘refreshers’ in. Bijvoorbeeld het uitzetten van onderhoudsopdrachten. Als je daarmee wacht tot na goedkeuring van de begroting verlies je een kwartaal en wordt het lastig het onderhoud uitgevoerd te krijgen. Het bijsturen kost dan veel meer tijd dan wanneer je in Q4 al een deel van de opdrachten hebt uitgezet. Je kent de valkuil en toch stappen velen van ons er weer in. In de leergang zaten veel momenten waarbij je weer opnieuw van iets bewust wordt.

Meer weten over de Leergang Integrale Corporatiesturing

Zelf aan de slag met de balans tussen hard en soft controls? Wil jij ook een motiverende en stimulerende omgeving creëren waar organisatie- en persoonlijke doelstellingen van medewerkers in het verlengde van elkaar liggen? Bekijk het programma en de data.

Relevante opleidingen

Financieel sturen

Wat leert u?

  • Het bedrijfsmodel van de corporatie(sector).
  • Belangrijkste elementen en samenhang in vastgoed- en financiële sturing.
  • Financiële en vastgoedsturing in maatschappelijke context.
  • Inzicht in financierings-, performance- en risicoratio’s.
  • Inzicht in soft controls en balans tussen hard en soft controls.

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...