Als zorginstelling bepaal je voor verschillende doeleinden de waarde van jouw vastgoed. Zo moet de waardering van vastgoed voor de jaarrekening tegen historische kostprijs of actuele waarde plaatsvinden. Maar als er indicaties zijn voor een bijzondere waardevermindering, moet je de realiseerbare waarde (vaak de bedrijfswaarde) schatten, als onderdeel van de jaarlijkse impairmenttoets. En voor bancaire financiering ben je sinds 2021 (nieuwe leningen) / 2022 (bestaande leningen) verplicht om de marktwaarde te bepalen ten behoeve van de vaststelling van de onderpandwaarde.
Dat zijn veel verschillende waardebegrippen. Maar wat kan je daar verder concreet mee? Zijn deze waardebegrippen bruikbaar voor vastgoedsturing en investeringsbeoordeling? En hoe verhouden deze zich tot de taal die woningcorporaties en commerciële beleggers spreken?
Ins en outs van waarderen
Tijdens deze training wordt ingegaan op de verschillen en overeenkomsten tussen voornoemde waardebegrippen. Daarbij richten we ons vooral op waarderen op basis van kasstromen (netto contante waarde methodiek). Wat zijn de ins en outs van de rekensystematiek? Welke kasstromen spelen een rol? En waar moet je rekening mee houden bij het bepalen van de uitgangspunten?
Toepasbaarheid rendementsbegrippen
Vervolgens gaan we aan de slag met de werking en toepasbaarheid van verschillende rendementsbegrippen (IRR, BAR, NAR, direct rendement, indirect rendement). Er is namelijk sprake van een duidelijke relatie met de rekensystematiek en kasstromen die ook in de waardering van het vastgoed een rol spelen. Ten slotte worden verschillende mogelijkheden verkend om het rendement in perspectief te plaatsen en te toetsen aan een rendementseis.
Meerwaarde voor jou en jouw organisatie
Met de opgedane kennis ben je in staat om waarderingen te beoordelen en business cases op een gedegen wijze financieel te toetsen. Daarmee draag je niet alleen bij aan de verdere professionalisering van jouw eigen organisatie, maar word je tevens een betere gesprekspartner voor jouw verhuurders (commerciële beleggers en/of woningcorporaties) en externe taxateurs.
Meer verdieping? Bekijk dan de training Vastgoedsturing en investeren voor zorginstellingen waarin je meer leert over strategische investeringsafwegingen en het vastgoedsturingsproces.
- Ontwikkelingen in de zorg- en vastgoedsector
- Waarderen
- Waardebegrippen zorgsector (historische kostprijs, bedrijfswaarde, marktwaarde)
- Waardebegrippen corporatiesector (marktwaarde, beleidswaarde)
- Netto contante waarde methodiek
- Vaststellen uitgangspunten (kasstromen, eindwaarde, disconteringsvoet)
- Rendementsbegrippen
- Rendementsbegrippen op een rij (IRR, BAR, NAR, direct rendement, indirect rendement)
- Vaststellen uitgangspunten (investering, kasstromen, eindwaarde)
- Investeren in bestaand complex of nieuwbouw
- Denken in scenario’s
- Relatie asset management en investeringsbeoordeling
- Rendementseis
- Generieke benadering o.b.v. WACC
- Input benadering o.b.v. norminvesteringen
- Je kent de verschillen en overeenkomsten tussen historische kostprijs, bedrijfswaarde en marktwaarde
- Je kent de basisprincipes van rekenen aan vastgoed, waaronder tijdswaarde van geld, exploitatiekasstromen en disconteringsvoet
- Je weet welke verschillende factoren de verschillende waardebegrippen beïnvloeden
- Je kent taxatieprocessen en kunt taxatiewaarden beoordelen
- Je bent in staat een rendementsberekening uit te voeren en deze te toetsen aan een rendementseis
De opleiding Vastgoedrekenen is bedoeld voor managers vastgoed, projectmanagers en business controllers van zorginstellingen.
Stel direct een vraag over deze opleiding
"*" geeft vereiste velden aan