De druk op de financiële exploitatie in relatie tot de maatschappelijke opgave vormt een belangrijk spanningsveld voor woningcorporaties. Het aanpakken van duurzaamheid en de leefbaarheid, het betaalbaar houden van de huren, het op peil houden van de kwaliteit en het bouwen van nieuwe woningen. In hoeverre kan het bedrijfsmodel van corporaties deze uitdagingen aan? Aan welke knoppen kun je ‘draaien’?
Inzicht in realistische maatschappelijke opgave
Het werken langs de scheidslijn van maximale volkshuisvestelijke inzet en een gezonde financiële positie, vraagt om scherpe keuzes en grip op de operationele uitvoering. Jouw volkshuisvestelijk beleid mag jouw financiële continuïteit niet in gevaar brengen. Dat betekent dat je eisen moet stellen aan de kwaliteit van het portefeuilleplan. Heb je een wensportefeuille die is afgestemd met de lokale belanghebbenden en is de transformatieopgave in beeld gebracht? Is de transformatie financieel en operationeel uitvoerbaar? Welke blokkades moeten er met belanghebbenden worden weggenomen wil een groter deel van de opgave daadwerkelijk uitvoerbaar worden en hoe werk je hieraan?
Sturingskader die past bij jouw organisatie
In het financiële sturingskader definieer je op strategisch niveau hoeveel financiële inzet je de komende jaren verantwoord vindt. Hanteer je een vluchtstrook door interne ratio’s te definiëren? De invoering van een nieuwe beleidswaarde en nieuwe normen voor de balansratio’s in 2024, maken het updaten van het financiële kader urgent. En zelfs al voldoe je aan de continuïteitsratio’s dan is dat nog geen garantie voor duurzaam presteren. Hoe stuur je op het duurzaam presteren van jouw corporatie? En is er een beeld van de risicobereidheid van de organisatie en van de bijsturingsmaatregel die je kan nemen, zodat er, indien noodzakelijk, daadkrachtig ingegrepen kan worden?
Omdat corporaties de komende jaren meer richting de grenzen van de financiële ruimte groeien is grip op de optionele uitvoering essentieel. Financieel scherp aan de wind varen vraagt operationele excellentie. Is jouw corporatie daar klaar voor? Hoe stuur je op de prestaties gedurende het jaar?
Tijdens de masterclass krijg je inzicht in de theorie achter financiële sturing, de benodigde beoordelingscriteria en de samenhang hiertussen.
- Het financiële speelveld in de actuele context
- Financiële sturing bij corporaties
- Financiële ratio’s (ICR, LTV en solvabiliteit)
- Grenswaarden voor financiële ratio’s
- Duurzaam Prestatiemodel
- Discussie en interactie
- Je hebt basiskennis van de financiële begrippen
- Je weet op hoofdlijnen hoe je grenswaarden bij jouw corporatie kunt bepalen
- Je kent de relatie tussen financieel rendement en maatschappelijke inzet
- Je bent in staat om kritisch na te denken over volkshuisvestelijke inzet en financiële continuïteit
- Je kent de financiële kaders en de keuzes die je hierin kunt maken
Raad van commissarissen, MT-leden en bestuur.
Reviews
9.0 (5 reviews)Anoniem
Anoniem
Anoniem
Stel direct een vraag over deze opleiding
"*" geeft vereiste velden aan