Veel corporaties hebben zorgvastgoed in de portefeuille. Vaak is het aandeel van het zorgvastgoed beperkt en wordt het vastgoed als één geheel verhuurd aan een zorginstelling. De snelle veranderingen in de zorgsector leiden er echter toe dat deze traditionele, vrijwel risicoloze exploitatie van zorgvastgoed steeds meer onder druk komt te staan. Zorginstellingen hebben steeds meer behoefte aan flexibiliteit en veranderen hun strategische visie op vastgoed. Ook ziet u om u heen allerlei initiatieven om woon-zorgvoorzieningen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in te ontwikkelen. En van uw corporatie wordt verwacht dat u uw (zorg)vastgoed op al deze ontwikkelingen aanpast.
U bent niet alleen als u het soms best lastig vindt om alle ontwikkelingen in het juiste perspectief te zetten. Veel corporatieprofessionals die verantwoordelijk zijn voor zorgvastgoed zijn min of meer eenlingen in de organisatie. Vooral bij een specifiek vakgebied zoals zorgvastgoed ontstaat dan behoefte aan kennisdeling en inspiratie.
Wat kunt u verwachten van de bijeenkomsten?
Met wie kunt u goed sparren over vakinhoudelijke onderwerpen, concrete praktijkvragen en actuele ontwikkelingen? Hoe zorgt u dat uw kennis up-to-date blijft en dat u niet alle oplossingen zelf hoeft te bedenken? Het Platform Wonen en Zorg van Finance Ideas Academy is bedoeld voor corporatiemedewerkers die op strategisch of tactisch niveau verantwoordelijk zijn voor zorgvastgoed, zoals portefeuillemanagers, beleidsadviseurs, asset managers, managers vastgoedsturing en projectmanagers BOG/MOG/ZOG.
In het platform bepaalt de groep zelf de thema’s van de bijeenkomsten. Ze kiezen externe sprekers voor een inleiding, workshop of discussie over actuele trends en ontwikkelingen in het vakgebied. De deelnemers selecteren en presenteren casuïstiek uit de eigen praktijk en geven elkaar daarop advies en feedback. Sparren, ervaringen delen, nieuwe inspiratie opdoen en kwalitatief bijgepraat worden over de nieuwe ontwikkelingen, dat is de kern van het platform. Het Platform Wonen en Zorg komt 2 x per jaar fysiek bijeen, aangevuld met één of twee digitale bijeenkomsten.
Voorbeelden van actuele onderwerpen:
- Hoe werkt de zorg: (veranderingen in) de bekostiging van zorgvastgoed
- Ontwikkelingen in de langdurige zorg (ouderenzorg, gehandicaptenzorg, GGZ) en de impact op woningcorporatie
- Vernieuwende woon-/zorgconcepten
- Aandachtspunten bij huurovereenkomsten
- Vraagontwikkeling in beeld: welke bronnen zijn er voor marktonderzoek?
- Samenwerken met zorginstellingen en gemeenten
- Strategische keuzes in zorgvastgoed: waar zijn we wel en niet van?
- Een functioneel programma van eisen voor wonen met zorg
- Woonzorgvoorzieningen in het buitengebied: hoe houden we ze in stand?
- Hoe pakken we het aan: transformatie van voormalige verzorgingshuizen
- Onderhandelen met zorginstellingen (simulatie d.m.v. onderhandelingsspel)
- Hoe financieel robuust is mijn huurder: beoordeling van de financiële positie van zorginstellingen
- Optimale woonzorgzones bepalen met behulp van big data
- Tips voor een sluitende business case
- Exploitatie van (woon)zorgvastgoed: passend toewijzen en inkomensregistratie
- Aandachtspunten bij de waardering van zorgvastgoed
Wilt u ook meedoen aan dit netwerk?
Via onderstaand contactformulier kunt u zich aanmelden. Heeft u een vraag over de bijeenkomsten of over de voorwaarden van het lidmaatschap? Ook die kunt u hier stellen.
Stel een vraag over dit platform of meld u direct aan
"*" geeft vereiste velden aan