Leergang Control en compliance: wat hoort er nu wel en niet bij je rol?

Geplaatst op 9 november 2020
Geschreven door
Categorie Control & Compliance

Linda Janssen - Wonen ZuidIn mei 2019 stapte Linda Janssen over van de bankenwereld naar de corporatiewereld. Ze is nu concerncontroller bij Wonen Zuid en volgde onlangs de leergang Control en compliance bij corporaties. “Het was pittig, maar ik heb er veel van geleerd.”

De bankenwereld is toch wel andere koek lijkt me

“Het is zeker een andere wereld. Maar het is goed om je horizon te verbreden. Ik heb vanaf 1999 in verschillende functies in de bankenwereld gewerkt, sinds 2006 in verschillende tweedelijns toezichthoudende rollen. Toezicht houden in een dynamische omgeving in een van zwaarst gereguleerde sectoren heeft mij een stevige basis gegeven. Daarbij ben ik van mening dat je om objectief en innovatief te blijven een houdbaarheidsdatum hebt in dit soort rollen. Voor mij werd het tijd om om me heen te kijken, weer een nieuwe uitdaging te zoeken. Die heb ik gevonden bij Wonen Zuid.”

Is het een beetje leuk, de corporatiewereld?

“Ja, dat is het zeker, ook omdat mijn functie als concerncontroller uitdagend is. Dat komt omdat het een ‘frisse’ functie is, pas sinds de Woningwet 2015 heeft de controlfunctie een formele wettelijke plek gekregen binnen corporaties. Je vervult dus een relatief nieuwe rol, je bent aan het pionieren. Wat hoort wel en niet bij je rol, hoe geef je daar invulling aan? Allemaal zaken die spelen. Daarom wilde ik graag de leergang Control en compliance bij corporaties volgen. Finance Ideas Academy loopt voorop met het vormgeven van deze functie binnen corporaties, dus dat is mijns inziens de partij binnen de sector die je moet hebben als je jezelf wilt ontwikkelen.”

Kom maar door: komt dat beeld overeen met de werkelijkheid?

“Ja dat komt overeen. We waren met een gemêleerd gezelschap, een mooie mix van bestuurders, managers, (concern)controllers. De leergang duurde 5 dagen, en begon met een masterclass Woningwet compliance en externe beoordeling. Waar moet je binnen de sector de aandacht op leggen? Van daaruit werd op dag 2 de link gelegd naar de masterclass aanbestedingsrecht en verantwoord investeren. Hoe kijk je als controller naar investeringen en hoe krijg je de risico’s boven water? Dag 3 ging over fiscaliteiten en databeheer. En dag 4 over risicomanagement en control en compliance.”

Klinkt heel theoretisch

“Zonder theorie kun je de stap naar de praktijk niet maken. De praktijk kwam ook ruimschoots aan bod hoor. Je werkt aan een eigen praktijkopdracht gericht op je eigen organisatie, Wonen Zuid in mijn geval. Op dag 5 presenteer en bespreek je je eindopdracht. Tijdens de hele leergang maak je gebruik van elkaars kennis en deel je ervaringen. De trainer was een professional pur sang, dat allemaal samen zorgt voor toegevoegde waarde. Ik heb nu een goede basis waarmee ik verder kan.”

Klaar nu? Helemaal bijgespijkerd?

“Er is veel behandeld, maar ik had nog wel meer kennis willen ‘opslurpen’. Regelmatig pak ik nog de sheets van de leergang erbij om focus te houden. Daar staan kernzaken in die belangrijk zijn. Deze leergang is een goede basis, maar hier stopt het natuurlijk niet. Dat is ook een van de redenen dat ik onlangs lid ben geworden van het platform Control & compliance. Dan kom je met een groep 2 keer per jaar bij elkaar om kennis te delen en te leren van elkaar. Je staat allemaal voor dezelfde uitdaging om de controllersfunctie goed in te vullen en uit te bouwen. Ik kijk uit naar de eerstvolgende bijeenkomst waar ik aanschuif.”

Meer weten over deze leergang?

Wilt u zelf ook uw kennis verdiepen? Tijdens deze leergang leert u hoe u de spelregels effectief kunt borgen binnen uw organisatie. U leert van elkaars kennis en ervaringen en tijdens de praktijkopdracht zet u de theorie gelijk om in de praktijk. Lees meer over het programma en de data.

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...

Alle woningcorporaties worden ouderenhuisvesterBetaling van vennootschapsbelasting