Fiscaliteiten voor RvC-leden: het hoeft echt niet taai te zijn!

Geplaatst op 14 maart 2022
Geschreven door
Categorie RvC

De leden van de raad van commissarissen (RvC) van Ons Huis Apeldoorn volgden de training Fiscaliteit voor RvC-leden. Miranda van Rossum, manager Bedrijfsvoering & Financiën bij Ons Huis, en Guus Sommerdijk, vicevoorzitter van de RvC, blikken terug. “We hebben meer fiscale kennis én inzicht vergaard.”

Dat hadden jullie niet voldoende? Fiscale kennis en inzicht?

Miranda van Rossum

Miranda van Rossum: “Bij Ons Huis ben ik als manager Bedrijfsvoering & Financiën onder meer verantwoordelijk voor de communicatie, financiële administratie, ICT, beleid en facilitaire zaken. Ik geef leiding aan de experts in onze organisatie en coach, spar en overleg met medewerkers. Daarnaast ben ik voorzitter van de treasurycommissie. En ik ben aanwezig bij de RvC-vergaderingen. Van huis uit ben ik registeraccountant, dus financiële processen en ‘cijfertjes’ zijn mij niet vreemd.”

Guus Sommerdijk

Guus Sommerdijk: “Ik heb financiële directiefuncties vervuld bij verschillende organisaties. Om daarna verder te gaan als zelfstandig adviseur op financieel-economisch gebied. Mijn specialismes zijn risicomanagement en bedrijfsvoering. Daarnaast vervul ik toezichthoudende functies en ben ik vicevoorzitter van de RvC bij Ons Huis. Dus fiscale kennis is er zeker.”

Maarrrr… toch deze training?

Miranda van Rossum: “We organiseren regelmatig themabijeenkomsten met de RvC en dat bevalt goed. Omdat fiscaliteit een actueel onderwerp voor ons is – dat heeft te maken met de vennootschapsbelastingdruk die bijvoorbeeld toeneemt door de invoering van de Europese antibelastingontwijkingsrichtlijn (ATAD) – wilde de RvC graag verdieping zoeken en weten wat de fiscale actualiteit is. Zodat zij die kan spiegelen aan de situatie van Ons Huis en de impact ervan voor ons kan duiden. Vandaar deze training met het thema fiscaliteit.”

Guus Sommerdijk: “Het is goed om de RvC mee te nemen in de ontwikkelingen op fiscaal gebied. Zeker ook omdat de regelgeving regelmatig wijzigt. ‘Financiëlen’ onderling spreken dezelfde taal, maar voor de andere RvC-leden is het goed om te weten wat de impact van de fiscaliteiten zijn op de corporatie, wat fiscaal handig is, wat wel mag en wat niet, en hoe de corporatie daar voordeel uit kan halen.”

En? Gelukt? Het klinkt namelijk zo taai: een training over fiscaliteiten…

Guus Sommerdijk: “Dat is zeker gelukt. Wij zijn erg tevreden over zowel de inhoud als de presentatie. De inhoud van de training was goed afgestemd op de niet-financiële deelnemers. Er werden stellingen ingebracht die voor verdieping zorgden, we kregen zienswijzen voorgelegd over hoe je als corporatie om kunt gaan met fiscaliteiten en welke keuzes je daarin kunt maken.”

Miranda van Rossum: “Ik vond het heel knap hoe de trainer drie uur lang de energie bij de groep erin hield. Onderwerpen als vennootschapsbelasting (Vpb), Anti Tax Avoidance Directive (ATAD), de inrichting van een fiscaal beheersingssysteem, toezicht houden op de fiscaliteiten intern, de fiscale positie in de jaarrekening, et cetera, zijn inderdaad niet luchtig, maar wel belangrijk. De training Fiscaliteit voor RvC-leden was een combinatie van kennis opzuigen, discussie, herkenning en toepassing. En ook goed te volgen en niet te hoog gegrepen. Door de afwisseling was het geen moment saai.”

Relevante opleidingen

Belastingen

Wat leert u?

  • Inzicht in de actuele ontwikkelingen en de impact rondom fiscaliteit.
  • Welke fiscale vragen u kunt stellen vanuit uw rol als toezichthouder.
  • Inzicht in (fiscale) risico’s en sturingsmogelijkheden bij de corporatie.

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...