De dag waarop de aarde “op” is, komt steeds dichterbij

Geplaatst op 24 augustus 2018
Geschreven door
Categorie Verduurzaming van vastgoed

De aarde levert al sinds jaar en dag grondstoffen waar wij als mensen van leven. De aarde kan een bepaalde hoeveelheid van deze natuurlijke grondstoffen produceren per jaar, het punt is alleen dat deze hoeveelheid niet gelijk is aan de hoeveelheid die wij als mensen per jaar gebruiken. De dag waarop wij alle grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren, hebben verbruikt is de ‘Earth Overshoot Day’, in andere woorden; de dag waarop de aarde “op” is voor dat jaar.

Dit jaar viel Earth Overshoot Day op 1 augustus

Net over de helft van 2018 waren we dus al door onze grondstoffen heen. Dit werkt als volgt. De bewoners van de aarde hebben een ecologische voetafdruk, deze wordt bepaald door het gebruik van land en water. Dit om te voorzien in bijvoorbeeld voedsel, grondstoffen en brandstoffen voor de verwarming van onze woningen. Daartegenover staat de biocapaciteit van de aarde; hoeveel van bovenstaande dingen kunnen er in een jaar worden aangevuld. Denk hierbij aan hoeveel nieuwe vissen en dieren erbij komen, de productie van de landbouwgrond en hoeveel uitstoot kan worden opgenomen door zeeën en bossen.

Dat de Earth Overshoot Day dit jaar op 1 augustus viel, betekent dat we teveel van de aarde hebben gebruikt. Er zijn bijna twee aardes nodig (1,7 om precies te zijn) om te voldoen aan het gebruik van de mens. Voor Nederland specifiek is deze dag zelfs nog vele malen eerder, om precies te zijn op 14 april. De trend die al jarenlang zichtbaar is, is dat deze dag steeds verder naar voren schuift. Dit komt enerzijds door een groeiende ecologische voetprint en anderzijds door een dalende biocapaciteit als gevolg van deze overconsumptie. Ontbossing en gebrek aan vers water zijn hier twee voorbeelden van.

Overshoot day - 1969-2018

De reserves van de aarde worden steeds eerder gebruikt

Na 1 augustus lenen we als het ware van de aarde, door het gebruik van de natuurlijke reserves. De wereld vergaat niet door het gebruik van deze natuurlijke reserves, maar kent wel de nodige gevolgen. Zo neemt de klimaatverandering verder toe, ontstaan er voedseltekorten en sterven bepaalde planten- en diersoorten uit.

Dat er iets moet gebeuren om de Earth Overshoot Day weer naar achteren te verschuiven is wel duidelijk. Het goede nieuws is dat we zelf invloed hebben op onze ecologische voetprint en deze kunnen verminderen door bijvoorbeeld voedseloverschotten aan te pakken en de CO2-uitstoot te reduceren. Mocht het lukken om de datum elk jaar met vijf dagen naar achteren te verschuiven dan gaan we in 2050 weer richting het einde van het jaar met de datum.

Het klimaatakkoord kan een positieve invloed hebben op de Earth Overshoot Day

Middels de uitvoering van het klimaatakkoord kan Nederland eraan bijdragen dat de Earth Overshoot Day daadwerkelijk naar achteren gaat verschuiven. Het klimaatakkoord heeft als centrale doel het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Het doel is gesteld op het terugdringen van de uitstoot met 49% in 2030 ten opzichte van het niveau in 1990. Deze reductie moet worden gerealiseerd door verschillende sectoren, te noemen: gebouwde omgeving, industrie, landbouw en landgebruik, mobiliteit en elektriciteit.

Voor de gebouwde omgeving betekent dit dat er veel wordt gestuurd op isoleren van woningen en het gebruik van duurzame verwarming. Minder energiebehoefte dus en de resterende energiebehoefte duurzaam opwekken. Het aanbod van isolatiemaatregelen en duurzame warmte-opties moet worden uitgebreid en betaalbaarder worden, wellicht mede door subsidies. Daarnaast wordt er de komende jaren veel verwacht van geothermie en aquathermie zodat er meer duurzame energie voor woningen beschikbaar komt. Gaan warmtenetten voor duurzame warmtelevering zorgen of moet het op of aan de woningen worden opgelost? De waarheid ligt wellicht in het midden, maar wanneer doen we welke investering?

Direct aan de slag met uw opgave?

Er is nog een lange weg te gaan om weer voldoende te hebben aan één aarde per jaar, maar het goede nieuws is dat met de introductie van een ambitieus klimaatakkoord Nederland kan bijdragen aan het naar achteren brengen van de Earth Overshoot Day. Meer inzicht krijgen in het omgaan met dit nieuwe Klimaatakkoord? Finance Ideas ondersteunt en begeleidt woningcorporaties bij het plan van aanpak CO2-neutraal 2050. Neem voor meer informatie contact op met onze adviseurs.

Auteur

  • Jeroen Dungelmann
    Jeroen Dungelmann Senior adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...