“Ik heb nu een beter beeld van ESG”

Geplaatst op 16 december 2024
Geschreven door
Categorie Algemeen

Peter van LingESG staat voor Environmental, Social & Governance. Het houdt in dat factoren als energieverbruik, klimaat, beschikbaarheid van grondstoffen, gezondheid, veiligheid en goed ondernemingsbestuur worden meegewogen bij de selectie en het beheer van deelnemingen in bedrijven. Peter van Ling, directeur-bestuurder bij corporatie Wonen Midden-Delfland, volgde de training ESG over de kansen en risico’s binnen corporaties. Hij focust daarbij vooral op duurzaamheid.

Meer maatschappelijk waarde op het gebied van duurzaamheid

Wonen Midden-Delfland is een actieve corporatie die veel met het ESG-onderdeel duurzaamheid bezig is en midden in de samenleving staat. Voor nóg meer slagkracht gaat de corporatie per 1 januari 2025 fuseren met een andere corporatie. Peter daarover: “Je bent minder kwetsbaar. En we hopen meer maatschappelijke waarde te creëren, ook op het gebied van duurzaamheid.”

Hoe zijn jullie tot nu toe met duurzaamheid bezig?

“Het bezit van WMD had al vrij snel een gemiddeld label B. We hebben de afgelopen jaren volop ingezet op het verminderen van de warmtevraag van onze woningen. Dat doen we onder andere door isolatie en huurders mee te nemen in de gevolgen van hun gedragingen. Daar zijn we, denk ik, goed in geslaagd en zo vervullen we ook een deel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar het is tegelijkertijd wel een moeilijk thema. Alleen al als je kijkt naar hoe vaak het onderliggend systeem van labels gewijzigd wordt, dan knipper je wel even met je ogen. De overheid is wat dat betreft niet echt koersvast en dat is wel verwarrend.”

En breder dan duurzaamheid, hoe belangrijk is ESG voor jullie en voor de sector?

“Voordat ik aan de training deelnam, was de vraag of ESG eigenlijk wel een belangrijk onderwerp is voor Midden-Delfland? Het is namelijk niet verplicht. Er wordt van buitenaf veel gehamerd op het belang van ESG in het algemeen en duurzaamheid in het bijzonder en dat corporaties er veel meer op moeten inzetten. Ik denk zeker dat ESG nog belangrijker wordt, maar we doen al best veel en tot dusver volgen wij simpelweg Aedes en hoe zij ermee bezig zijn. Bovendien is er al zoveel wetgeving wat governance en compliance betreft. Willen we nog meer regels erbij? Dat soort vragen speelde bij mij voordat ik meedeed met de training. Ik wilde kijken of de docenten mij mee konden nemen in hun verhaal en beoordelen wat de risico’s zijn als je ESG veel nadrukkelijker in je beleid opneemt.”

Wat was de belangrijkste eyeopener?

“Het was een leuke training met een afwisselend deelnemersveld. Er werd aandacht besteed aan wat ESG nu precies is, waar het vandaan komt en waar de kansen en risico’s liggen. Een belangrijke eyeopener voor mij was dat je als corporatie korting kunt krijgen op leningen als je actief ESG-rapportages overlegt. Dat is natuurlijk wel aantrekkelijk, zeker met het oog op toekomstige kosten.

We gaan dus wel kijken of eventuele extra kosten en andere nodige maatregelen van zo’n rapportage opwegen tegen wat je ervoor terugkrijgt. En een andere vraag die dan speelt is meer gericht op IT. Kun je alle data die nodig zijn voor een ESG-rapportage al uit je bestaande systeem halen of moet alles worden omgegooid? Wat dat betreft was het ook goed dat er mensen uit de IT-branche aanwezig waren.”

Wat was het belangrijkste voor jouw rol als bestuurder?

“Ik kan nu beter de risico’s en kansen op het gebied van ESG, en met name duurzaamheid, inkleuren. En ik heb beter in beeld waar mogelijkheden liggen en hoe we daar als corporatie de grootste voordelen uit kunnen halen. Een voorbeeld daarvan is de korting op leningen die je afsluit waarmee je duurzame nieuwbouw kunt plegen. En als je nog een stapje extra zet kun je wellicht ook de Milieu Investeringsaftrek daarvoor inzetten. Dat zijn concrete voorbeelden waar ik als bestuurder iets mee kan. Bovendien levert het ook financiële voordelen op als je huurders zich duurzaam gedragen. Ik vond het heel nuttig als bestuurder om eraan mee te doen en heb mijn bevindingen ook gedeeld met mijn Raad van Commissarissen.”

Wat zou je andere corporatiemedewerkers als tips willen geven op het gebied van ESG?

“Dat je je als corporatie erin moet verdiepen, want het is een mogelijk zeer belangrijke ontwikkeling. Ik zeg bewust ‘mogelijk’, want met alle geopolitieke ontwikkelingen, ook in de Verenigde Staten, kan duurzaamheid zomaar ineens weer naar de achtergrond verdwijnen. Maar aan de andere kant zullen we met z’n allen ook wel actief aan de slag moeten met dit onderwerp. Ik kijk daarbij met een schuin oog naar de overheid omdat die de afgelopen jaren de corporatiesector zware maatregelen heeft opgelegd. We zouden als sector best meer kunnen vragen van de overheid om ESG verder vorm te geven.”

Direct zelf aan de slag?

Met de training: ESG kansen en risico’s ben je binnen één dagdeel op de hoogte van het ESG-landschap en de klimaatrisico’s. Wat zien we gebeuren op het gebied van wet- en regelgeving? Wat zijn belangrijke ontwikkelingen binnen de woningcorporatiesector, vanuit toezichthouders, sectorfinanciers en andere stakeholders? Welke kansen en risico’s binnen ESG zijn relevant? Bekijk het programma en de data.

  • Geertjan Vrolijk
    Geertjan Vrolijk Adviseur woningcorporaties Meer info
  • Ruud Wijnands
    Ruud Wijnands Adviseur woningcorporaties Meer info

Relevante opleidingen

Control & Compliance

Wat leer je?

  • Het ESG thema in een notendop
  • Kansen en risico’s voor uw organisatie
  • Ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving
  • ESG best-practices van binnen en buiten de sector

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...