Op dit moment is gemiddeld al bijna een op de vijf huurders van woningcorporaties 75 jaar of ouder en 40% is ouder dan 65 jaar. Het verpleeghuis is alleen nog toegankelijk voor een beperkte groep mensen met de zwaarste zorgvraag. Dat betekent dat elke corporatie ouderen met bijvoorbeeld gevorderde dementie gaat huisvesten. Sterker nog: dat doen corporaties nu al, vaak zonder dat ze het weten. Maar wat betekent deze sterk groeiende trend voor het vastgoed, de dienstverlening en de financiën van een corporatie?
Als RvC is deze masterclass over wonen, zorg en welzijn ideaal om in ongeveer twee uur volledig op de hoogte te zijn van de belangrijkste strategische ontwikkelingen en uitdagingen. Het resultaat? Na afloop weet je precies wat jullie corporatie te wachten staat en welke keuzes denkbaar zijn in het huisvesten van ouderen.
Van bewustwording naar koers kiezen
Vergrijzing is een ‘botsing in slow motion’ thema. De ontwikkelingen zijn langzaam en voorspelbaar en daarmee ontstaat het gevoel dat er voldoende tijd is om bij te sturen. Niets is echter minder waar als we kijken naar de beschikbaarheid van zorg voor oudere huurders. Het zorgstelsel piept en kraakt en van concurrentie is alleen nog sprake als het gaat om het aantrekken van zorgpersoneel. Ook de toegankelijkheid tot zorg wordt meer en meer afhankelijk van de clustering van zorgvragers. Om schrijnende situaties van jullie huurders te voorkomen moet je dus aan de slag om voldoende passende woonvormen voor ouderen te realiseren.
Slimme keuzes, toekomstbestendige samenwerking
Ondanks het ontstaan van donkere wolken boven de oudere huurder, is het mogelijk om als corporatie een positief verschil te maken. Laat je inspireren door slimme afwegingskaders van andere corporaties op het gebied van vastgoed, concepten en de samenwerkingsafspraken met zorginstellingen. Welke vragen moet je stellen om tot goede keuzes te komen? Hoe kan je de toekomstbestendigheid van samenwerkingen optimaliseren en welke vragen hebben andere RvC leden op dit thema?
Deze masterclass plaatst wonen zorg en welzijn in een strategisch perspectief. Je leert hoe je tot een ruimer en beter aanbod voor ouderen komt en hoe je toekomstbestendige samenwerkingen met zorginstellingen realiseert.
- Strategische context: van ‘zorgvastgoed’ naar ‘wonen zorg en welzijn’
- Demografische ontwikkelingen in historische context
- Het zorgstelsel en de ‘zorgcarrière’
- Inzet op informele zorg
- Actualiteit in (Rijks)beleid en regelgeving
- Vastgoed: van nultredenwoning tot verpleeghuis
- Doelgroepen en functionaliteit
- Financiële verhoudingen in de businesscase
- Inspirerende voorbeelden van nieuwbouw en bestaand vastgoed
- Samenwerking
- Woning, woongebouw, woonomgeving
- Strategische en financiële uitdagingen van de zorginstelling
- Selectiecriteria voor samenwerkingspartners in de zorg
- Discussie en interactie o.a. over eigen casus en voorbeelden
- Je begrijpt de ontwikkeling van verpleeghuis naar zelfstandig wonen met zorg en de impact die dit op woningcorporaties heeft
- Je kent de inhoud en achtergrond van het Rijksbeleid op het gebied van wonen en zorg voor ouderen
- Je begrijpt welke doelgroepen en vastgoedproducten te onderscheiden zijn
- Je kunt de financiële (on)mogelijkheden van veelvoorkomende vastgoedproducten duiden
- Je kent de strategische en financiële context en uitdagingen van de zorg
- Je kan de belangrijkste selectiecriteria voor zorgpartners benoemen
De training is bedoeld voor strategen, managers, assetmanagers en bestuurders van corporaties die betrokken zijn bij zorgvastgoed, het thema wonen en zorg of bij de businesscase van (woon)zorgvastgoed.
Reviews
9.6 (5 reviews)Geert Bioch
Marinus Kempe
Gief van Schijndel
Stel direct een vraag over deze opleiding
"*" geeft vereiste velden aan