Energierekening krijgt hoofdrol in de taxatie

Geplaatst op 26 september 2022
Geschreven door
Categorie Taxateurs

De energielasten van een woning. Iets wat vroeger toch echt meer een bijrol had in de taxatie. Met de huidige ontwikkelingen is dit onderwerp naar de bovenkant van de prioriteitenlijst gevlogen. Deze keer deel ik daarom de tips voor energierekenen.

Energie in de taxatie

Exact tien jaar geleden stelde ik 2000 Nederlanders de vraag hoeveel zij maandelijks betaalden aan voorschot voor hun energieverbruik. Zo’n 44% van mijn respondenten gaf toen direct toe geen idee te hebben. Energielasten waren immers een bijzaak in het leven, een noodzakelijk kwaad. Taxateurs hielden in die tijd ook nauwelijks rekening met de energielasten van een woning. Waarom zou je? De koper was niet op de hoogte, noch geïnteresseerd.

Energierekening: van bijrol naar hoofdrol

Vandaag de dag bepalen onze energierekeningen dagelijks het nieuws. Huishoudens zijn niet alleen geïnteresseerd, ze zijn zelfs bezorgd. Inmiddels is iedereen goed bekend met zijn maandvoorschot. Sterker nog, de meeste huishoudens zijn de afgelopen maanden hun stookkosten gaan uitspellen om te zien wanneer hun tarieven worden verhoogd en of er nog kansen liggen om te besparen.

In deze tijd speelt de energierekening van een woning niet langer een bijrolletje. Het is dus zaak dat een moderne taxateur deze kostenpost mee kan wegen in zijn/haar oordeel over de waarde van de woning. Onderzoek laat al jaren zien, dat energiezuinige woningen makkelijker en beter worden verkocht dan de tochtige alternatieven. Dit was zelfs al toen de voorschotten nog betaalbaar waren.

Twee keer kijken bij energierekenen

Het is dus van belang dat de energierekening grondig wordt meegewogen in de taxatie. Maar hoe doe je dit? Dat begint met twee keer kijken naar de energie-status van een woning. Hoe kun je de energierekening van een specifieke woning objectief mee laten wegen? Kijk daarvoor naar de CBS-cijfers. Deze geven een beeld van hoeveel gemiddelde huishoudens in doorsnee woningen verbruiken en betalen. Vervolgens kun je met deze gegevens als taxateur snel beoordelen hoeveel meer of minder de volgende koper kwijt zal zijn om de betreffende woning te stoken en verlichten. Dat verschil is uit te zetten in de tijd en kan gebruikt worden als premie of korting op de gemiddelde waarde. Op deze manier kun je als taxateur aan de voorkant je klanten laten zien, wat er straks op hen af komt.

De rol van verduurzamingsingrepen

Daarnaast helpt het als taxateur om vooruit te kijken naar verduurzamingsingrepen die mogelijk en straks vereist gaan zijn in de woning. In de e-Learning Duurzaam taxeren van Vastgoed maken we gebruik van een tool: de Groene Ruimte Configurator. Hiermee kun je als taxateur de film vooruit spoelen per woning. Met een eenvoudige analyse wordt snel duidelijk wat de kosten en baten zijn van een verduurzaming van de woning. Kosten die de tool ontleent aan openbare bronnen en baten die zowel het besparen op de maandlast als ook de groene premie bij de volgende verkoop meewegen.

Meer weten over energierekenen en de Excel-tool?

Heb je een vraag over het artikel van mijn collega? Stuur mij een bericht. Wil je zelf aan de slag met het becijferen van de waarde van verduurzaming? Of aan de slag met onze Excel-tool die je helpt om energierekenen snel en efficiënt uit te voeren? In de e-Learning Duurzaam taxeren van Vastgoed (3PE) leggen we met praktijkvoorbeelden uit hoe je hem kunt gebruiken. Daarna kun je de tool zelf gebruiken voor toekomstige waarderingen.

  • Dirk Brounen
    Dirk Brounen Hoogleraar Real Estate Economics Tilburg University Meer info

Relevante opleidingen

Taxateurs

Wat leert u?

  • Alles over energiecomponent in woonlasten
  • Up-to-date over de nieuwe regels en premies
  • Omvang en waarde-effect van energiezuinigheid
  • Alles over verschil marktwaarde en koopprijs
  • Waar u op moet letten bij investering versus kosten
Taxateurs

Wat leert u?

  • Tijdig belangenverstrengeling signalaren
  • Toepassen kritische zelfreflectie
  • Inzicht in risico’s
  • Handvatten proces en verslaglegging
Taxateurs

Wat leert u?

  • Alles over energiecomponent in woonlasten
  • Handvatten voor energierekenen
  • Alles over verschil marktwaarde en koopprijs
  • Waar u op moet letten bij investering versus kosten
  • Tijdig belangenverstrengeling signalaren

Relevante artikelen

Typ hier uw vraag...